Bouřky na severu Moravy způsobily rozsáhlé výpadky proudu

Ostrava - Bouřky doprovázené krupobitím dnes v Moravskoslezském kraji ochromily silniční i železniční dopravu a ve stovkách domácností způsobily výpadky elektrické energie. Největší poruchy elektřiny jsou na Opavsku a Bruntálsku. Podle mluvčího krajských hasičů Petra Fastra zatím nebyl nikdo zraněn.

„Evidujeme zatím zhruba 90 událostí, u kterých se zasahuje po celém kraji. Je mezi nimi i několik nehod, kdy řidiči nezvládli řízení v přívalovém dešti,“ uvedl Faster. Podle dispečerů z Centra tísňového volání vyjížděli hasiči kvůli krupobití nejčastěji ke spadlým větvím.

V centru Ostravy zasahovali hasiči také u stromu spadlého na zaparkovaný prázdný automobil. Ve Slezské Ostravě spadl strom na rodinný domek a strhl i elektrické napětí. V Šenově na Havířovsku větrná smršť s přívalovým deštěm poškodila střechu. 

Největší poruchy na elektrickém vedení způsobily bouřky na Vítkovsku v okrese Opava a na Bruntálsku v obcích Václavov u Bruntálu, Dolní Moravice a Nová Ves. Podle regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanové je ale zvýšená poruchovost na vysokém napětí hlášena v celém kraji.

Na jihu Moravy poničil vítr památné větrné kolo

Ve Vedrovicích na Znojemsku poničila větrná bouře kovové větrné kolo - technickou památku z roku 1912. Silný vítr kolo uvolnil, takže ve výšce asi 22 metrů naráželo na kovovou konstrukci a hrozilo, že spadne. Hasiči ho proto provizorně zajistili řetězem. Pro Vedrovice je poničení kola ztrátou. Památku poškodila už loni vichřice Emma a místní tehdy na opravu obtížně sháněli peníze. Památku dali do pořádku až na konci roku.

Unikátní technické zařízení postavili vedrovičtí sedláci. Místní ho mohli
dávno nechat rozebrat, ale kolo vnímají jako symbol obce a památku po
předcích - proto si ho přáli opravit. Železné větrné kolo dříve sedláci využívali k čerpání vody. V Česku je pouze jedno podobné zařízení, a to ve Višňovém na Znojemsku.

Větrná bouře kácela stromy v celém kraji. Hasiči odpoledne vyjížděli
na 40 míst, z toho na 30 v Brně. Stromy tam padaly na dráty elektrického
vedení a zaparkovaná auta. Hasiči také odstraňovali vyvrácený billboard,
který se nebezpečně nakláněl nad tramvajovou tratí.

Hasiči odstraňovali především spadlé stromy ze silnic a z budov.
Zdroj: www.hzszlk.eu/HZS Zlínského kraje