Evropský soud požaduje více informací o regulovaném nájemném

Praha - Evropští soudci, kteří rozhodují miliardový spor o regulované nájemné, chtějí vědět víc o tom, co Česko dělá pro majitele domů. Vyplývá to z dopisu, který dnes Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku odeslal do Česka. Otázky soudců nahrávají právě vlastníkům bytů, kteří chtějí dokázat, že je stát regulací nájmů připravil o velké peníze.

S informací přišel server iHNed.cz, který se s obsahem dopisu mohl seznámit. Evropští soudci chtějí vědět, jestli majitelé domů uspějí, když žádají soud o ušlé nájemné, nebo zda se majitelé mohou odškodnění za regulaci domáhat i zpětně. Tedy za roky, kdy nemohli vybírat tržní nájem. To podle nejnovějšího výroku Ústavního soudu (ÚS) není možné neomezeně, uvedl iHNed.cz.

Soudci podle serveru chtějí dále vědět, zda stát uznal, že majitelé na regulaci doplácejí, případně jestli stát poskytl soudům návod, jak mají odškodnění vyčíslovat. To ale stát neudělal, a když se dnes vlastníci soudí o doplacení peněz, musejí sami dokazovat, o kolik přišli.

ÚS v Česku před pár týdny rozhodl, že se majitelé domů mohou soudně dožadovat o odškodnění jen do roku 2007, kdy začal po letech platit nový zákon a nájemné se začalo pomalu zvedat. Z některých starších nálezů ÚS přitom vyplývalo, že soudy mohou počáteční hranici prolomit a stanovit zvýšené nájemné zpětně.

O náhradě, jež nemá přímou oporu v zákonech, musejí české soudy rozhodovat podle okolností jednotlivých případů a nesmějí žaloby proti státu automaticky zamítat. Stanovisko ÚS se týká jen případů, v nichž už majitelé podali žalobu proti státu. Odškodnění u Evropského soudu se za regulaci nájemného domáhá až 4800 tuzemských majitelů domů.

Evropský soudní dvůr
Zdroj: ČT24