Brněnský Autosalon během dne a noci navštívilo již 25 tisíc lidí

Brno – Po dni určeném pro odbornou veřejnost a novináře se v pátek večer otevřel brněnský Autosalon širokému publiku a po volně přístupné akci Autosalon Night a ranním zájmu veřejnosti překročil již nyní počet návštěvníků veletrhu 25 tisíc. Organizátoři nyní očekávají, že na Autosalon, který potrvá do čtvrtka, přijde přes 100 tisíc lidí. Na ty čekají expozice 180 vystavovatelů a také široký doprovodný a zábavný program. V neděli chystají pořadatelé akci zaměřenou na majitele vozů Škoda, kteří po předložení klíčků u pokladny dostanou vstupenku zdarma.

Lidé si mohou například vyzkoušet a rozšířit své řidičské schopnosti. Poslouží jim k tomu škola bezpečného couvání, ukázky jízdy na kluzné fólii, škola smyku, jízdy zručnosti a různé simulátory. Milovníkům jízdy po nezpevněných cestách je určena off-roadová překážková trať.

K lákadlům oblíbené reprezentační výstavy Dědeček automobil patří šestisedadlový Horch 951 B, který užíval za druhé světové války nacista Karl Hermann Frank, a vůz Laurin a Klement z roku 1907. Kolekce motocyklů JAWA připomíná 80. výročí vzniku této značky. Několika vozy pořadatelé upozorňují na 100. výročí založení firmy Audi a 80. výročí vzniku značky Aero. Právě kabriolety z Aera patří k nejvděčnějším exponátům.

Výstavka v pavilonu „Z“ má neobvyklé, ale přesto bohaté téma – historii českých autoškol. První povolení k řízení motorového vozidla dostal již v roce 1895 liberecký baron Liebig. „Naše země tak i v oblasti přípravy řidičů odjakživa patřila mezi světové lídry. Také proto vznikl projekt doprovodné výstavky Století autoškolství v českých zemích,“ uvedla mluvčí Autosalonu Jana Hraběová.