Vláda přijala podobu zahraničních misí pro rok 2010

Praha - Vláda premiéra Jana Fischera dnes schválila návrh zahraničních misí české armády pro rok 2010. Novinářům to během jednání vlády řekl předseda kabinetu Jan Fischer. S působením českých vojáků především v Kosovu a Afghánistánu ještě bude muset vyslovit souhlas parlament. Celkem by mělo být v zahraničí více než 1 058 vojáků. Ministerstvo obrany splnilo slib, který dala vláda opozici, a ke konci roku stáhne speciální jednotky z operace Trvalá svoboda v Afghánistánu.

Ministr obrany Martin Barták:

„V Kosovu ponecháváme největší kontingent, je to 550 vojáků pro příští rok. Druhý největší kontingent bude působit v Afghánistánu, a to v počtu 535 vojáků.“

„Klíčové slovo bylo redukce a koncentrace,“ poznamenal Fischer s tím, že schválení materiálu je dobrým vstupem do jeho dnešního podvečerního jednání s generálním tajemníkem NATO Jaap de Hoop Schefferem v Bruselu. Mise mají podle něho zajištěné financování, politickou podporu a jsou i dobře vyjednány mezi resorty.

Plán, jehož projednávání vláda minulý týden přerušila, počítá pro příští rok s nasazením až 550 vojáků v misi KFOR v Kosovu a až 535 v misi ISAF v Afghánistánu. Jednotlivci pak mají působit v dalších především pozorovatelských mezinárodních misích, například dva důstojníci v Čadu a další na Sinajském poloostrově.

Ministr obrany chce pokračovat v dobře započatém díle v Lógaru

„V Lógaru jsme už odvedli spoustu práce a můžeme udělat ještě mnoho dalšího, tudíž to navýšení má logiku,“ řekl dříve ministr obrany Martin Barták. V Kosovu se počty vojáků příští rok zvyšovat nebudou, a to i přesto, že česká armáda bude od srpna 2010 podruhé velet mnohonárodnímu uskupení Střed KFOR - tedy kontingentům Irska, Švédska, Finska, Slovenska a Lotyšska.

Vládní návrh má v parlamentu hladce projít. Ministerstvo obrany totiž konkrétně se sociálními demokraty zahraniční operace průběžně projednává. „Pokud jde o Kosovo - ano, pokud jde o Afghánistán, tak předpokládám, že s námi bude někdo jednat o nějakém výrazném snížení počtu vojáků,“ uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Zahraniční mise projednají ještě před předčasnými volbami současní poslanci. Ministr obrany chce, aby o misích parlament rozhodl ještě do konce června.

Plánované nasazení českých vojáků v zahraničí v roce 2010:

  •     Kosovo, mise KFOR - až 550 osob

  •     Afghánistán, mise ISAF - až 535 osob

  •     Sinajský poloostrov, mise MFO - až 3 osoby

  •     Bosna a Hercegovina, EU ALTHEA - až 2 osoby

  •     Středoafrická republika, MINURCAT - do 5 osob

  •     Somálsko, EU NAVFOR, ATALANTA - až 3 osoby