Velkolepá párty za 750 tisíc - tak slaví druhý muž Ředitelství silnic a dálnic

Praha - Velkolepou oslavu třicátých narozenin uspořádal v červnu výkonný ředitel Ředitelství silnic a dálnic Michal Hala. Podle informací České televize a týdeníku Ekonom se náklady za slavnost tohoto státního úředníka pohybovaly kolem třičtvrtě milionu korun, což je částka, která neodpovídá jeho platu. Michal Hala odmítl ČT vysvětlit, z jakých příjmů tyto mimořádně vysoké účty hradil. V pražském kasinu spolu s ním slavili i zástupci stavebních firem. Oslava byla spojena se sbírkou pro diabetické děti, vybralo se v ní 450 tisíc korun.

Narozeninová oslava proběhla v kasinu a restauraci Občanská plovárna, kterou si Hala celou pronajal. Jen za nájem, jídlo, diskžokeje a neomezené množství alkoholu pro své hosty zaplatil 600 tisíc korun bez daně. Další desetitisíce korun stála hudba a služby agentury, která show organizovala. Informaci o ceně rautu potvrdil ČT důvěryhodný zdroj, kterého by ale mohla jeho identifikace poškodit.

Sám ředitel Hala v reakci pro časopis Ekonom nijak nezpochybnil, že jeho narozeniny stály třičtvrtě milionu korun. „Je to v rozporu s tím, jak by se uměřeně měl chovat státní úředník,“ kritizuje ředitel Transparency International David Ondráčka. Proto chtěla Česká televize vysvětlení, z čeho tak vysoké účty platil a zda má i jiné přijmy, než je plat úředníka. Hala sice neodpověděl, některé informace ale poskytl týdeníku Ekonom. „Pan Hala nám řekl, že mu s tím pomáhali známí, podnikatelé v zemědělství, jejich jména ale neuvedl,“ říká šéfreportér Ekonomu Jiří Pšenička.  

Dálniční ředitelství nechtělo uvést přesnou výši Halova platu, ze zákona ale vyplývá, že může brát ročně maximálně 640 tisíc hrubého. Oslavy se zúčastnili i zástupci stavebních firem, silniční ředitelství, kterému Hala šéfuje, přitom rozhoduje i o cenách výstavby českých dálnic. Jen loni rozdělilo stavebním firmám zákázky za víc než 40 miliard.

Výkonný ředitel Michal Hala je členem sociální demokracie. Stínový ministr dopravy za ČSSD Roman Onderka k jeho případu uvedl, že by měl Hala své jednání vysvětlit nadřízeným a pokud tak uspokojivě neučiní, měl by svou pozici opustit.

Reportáž Filipa Černého (zdroj: ČT24)