Korupce v ordinaci: Lékařka předepisovala lék za úplatu

Praha - Reportéři ČT se opět zaměřili na to, jak farmaceutické firmy korumpují lékaře, aby předepisovali jejich léky. Brněnská lékařka přiznala, že ji řadu let "motivovala" firma Novartis. Za každého pacienta, kterému předepsala jejich lék Lamisil, dostala prý 250 korun. Před skrytou kamerou přiznala, že si takovým způsobem přišla měsíčně asi na deset tisíc korun. Firma Novartis ale tvrdí, že lékaře nekorumpuje, šlo prý o selhání jednotlivce. Pokud by se neetické jednání jejího zaměstnance prokázalo, vyvodí z toho společnost prý patřičné důsledky.

Reportéři ČT vyslali za lékařkou ženu, která se za zástupkyni Novartisu vydávala. Lékařka nové reprezentantce přiznala, že s dřívější zástupkyní Novartisu dlouhodobě spolupracovala a byla dostatečně „motivovaná“. Spolupráce trvala až do března loňského roku, kdy přišla jiná reprezentantka. Ta ale odmítla ve spolupráci pokračovat. Výsledkem bylo, že ač do té doby lékařka přesepsala lék Lamisil až čtyřicetkrát za měsíc, pak už nenaordinovala ani jediný. Teď předepisuje lék Terbinafin od konkurenčního Actavisu.

Na scénu opět přichází fiktivní reprezentantka - a lékařka si říká o „svých“ 250 korun za každého nově nasazeného pacienta. Přiznala také, že společnost zaplatila její dceři nový notebook. Předseda představenstva Actavisu Eduard Sirotný přiznal v obecné rovině, že se firma podílela sponzorsky na nějakém dárku, ke konkrétnímu případu brněnské lékařky se ale vyjádřit nechtěl.

Hnízdil: Je to korupce, kde se hraje o život a zdraví pacientů 

Podle odborníků je případ brněnské dermatoložky jen špičkou ledovce. „I já osobně jsem dostal podobnou nabídku. Ve skutečnosti to není nic jiného, než velice nebezpečná korupce, kde se hraje o život a zdraví pacientů,“ domnívá se Jan Hnízdil, lékař, který se nebojí veřejně mluvit například o dopingu ve sportu. Podle Hnízdila by měla do vyšetřování vstoupit protikorupční policie. Mluvčí firmy Novartis se na kameru odmítl k případu vyjádřit, Reportérům poslal jen krátké prohlášení: Naši zaměstnanci v České republice se řídí navíc přísnými pravidly Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (Etický kodex), která přísně vylučují jakoukoliv možnost neetického chování. Pokud by se prokázalo neetické jednání zaměstnance naší společnosti, budou z toho vyvozeny patřičné důsledky.

Lékařku zřejmě čeká výpověď. „Podle mého názoru je to naprosto nepřijatelné osobní selhání paní doktorky,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Petr Koška. Případ už řeší i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), jestli ale lékařku potrestá i Česká lékařská komora (ČLK), zatím není jasné. „My nemůžeme někoho exemplárně potrestat, protože je to společenská nebo novinářská objednávka,“ domnívá se prezident ČLK Milan Kubek. Otázkou ale zůstává, kdo financuje „motivaci“ pro lékaře. Reprezentanti firmy ze svých kapes těžko. Podle ředitele české pobočky Transparency International Davida Ondráčky by se měly prověřit marketingové a poradenské výdaje farmaceutických firem a v případech, kdy jsou neopodstatněně vysoké, by měl zasáhnout finanční úřad.

Firmě Novartis hrozí až milionová pokuta, lékařka pak může zaplatit až sto tisíc. Podobně už SÚKL pokutoval konkurenční firmu Actavis - za to, že platila lékařům výlet do Egypta, zaplatit sedm set tisíc korun. O případu informovali rovněž Reportéři ČT. Firma se proti sankci odvolala a jediný, kdo byl potrestán, byl reprezentant Actavisu, který se odvážil korupci nahlas kritizovat. Dostal výpověď.

Reportéři ČT se rozhodli jméno lékařky nezveřejnit, protože chtějí poukázat na systémový problém, nikoliv skandalizovat jednu konkrétní osobu.