Falešné podpisy soudců měly usnadnit čerpání dotací EU

Praha – Pražské občanské sdružení Europlatform, které vedle své další činnosti pořádá také vzdělávací akce v oblasti justice, vyšetřuje protikorupční policie kvůli podezření z podvodu a zneužití evropských dotací. Prezenční listiny vzdělávacích akcí, financovaných z unijních grantů z roku 2007, nesou podpisy fiktivních účastníků, kteří svou účast rozhodně odmítají.

„Nebyla jsem pochopitelně na jediné z těch akcí, ani jsem být nemohla,“ uvedla pro ČT královéhradecká soudkyně Věra Adámková, jejíž podpis figuruje hned na třech prezenčních listinách z konferencí Europlatformu, ovšem v termínech, kdy Adámková prokazatelně soudila. „Podle spisových značek by se dalo vyhledat, že jsem ten den byla v jednací síni, a tudíž jsem nemohla být na žádné konferenci ani semináři,“ dodala soudkyně.

Na prezenčních listinách figuruje také jméno prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka, také on ale účast na uvedené akci popírá. Stejně jako ostatní soudci pravost svého podpisu nezpochybňuje. Proto policie vyšetřuje možné způsoby, jakými od nich pořadatelé celkem šesti akcí v Praze, Brně a Zlíně podpisy získali.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„Zjišťujeme, zda ta akce tak, jak byla vykázána, skutečně proběhla a zda čerpané dotace byly použity v souladu se zákonem. Ta dotace se pohybovala v řádu několika set tisíců korun,“ přiblížil situaci mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek. Podle vyšetřovací verze předložila při kontrole společnost Europlatform prezenční listiny ze zasedání Soudcovské unie, tedy odlišné akce. V případě prokázání podvodu hrozí vedení Europlatformu nejen povinnost vrátit dotace, ale i několik let za mřížemi.