Školní rok přinese změny do ostravské MHD i nová hlášení

Ostrava – Městská hromadná doprava v Ostravě se s koncem prázdnin vrací k celoročním jízdním řádům, zároveň se cestující od 30. srpna dočkají několika změn. Mezi nejvýraznější patří prodloužení ranních intervalů na většině linek, naopak zkrácení intervalů autobusů 41 a 57 nebo zavedení nové autobusové linky z Plesné do Poruby. Cestování po Ostravě bude na podzim nadále komplikovat výluka na tramvajovém mostě v ulici 28. října, která ovlivní provoz linek 1, 2, 4, 6, 10, 11 a 13.

Ráno mezi pátou a sedmou hodinou bude od 30. srpna prodloužen interval většiny linek ostravské MHD z 10 na 12 minut. Naopak s posílením provozu mohou lidé podle ředitele ostravského dopravního podniku Františka Kořínka počítat kolem osmé hodiny ranní a také v pět odpoledne.

Zkrácen bude s koncem prázdnin také interval na autobusové lince 41 obsluhující čtvrti Jih a Hrabová, která bude po celý týden jezdit každých 20 minut. Podobně bude upraven jízdní řád linky 58 zajíždějící do Martinic a Poruby. Ta bude navíc posílena ve špičkách, kdy bude jezdit v 10minutových intervalech.

Novinkou bude autobusová linka 47. Má jezdit z Plesné do Poruby a obslouží mimo jiné nové nákupní centrum, VŠ Báňskou a ostravskou fakultní nemocnici. Zkrátit se naopak rozhodl dopravní podnik linku 20, která bude směrem do centra končit v zastávce Most Miloše Sýkory.

S obnovením celoročního provozu chystá Dopravní podnik Ostrava také změny ve způsobu hlášení zastávek ve vozidlech. Z reproduktorů zazní při příjezdu do zastávky již také název další zastávky. Ten se zatím cestující dozvěděli až při odjezdu. „Za celou dobu se nám sešlo několik připomínek a doporučení od našich cestujících, abychom zavedený systém přehodnotili,“ shrnul důvod změny tiskový mluvčí dopravního podniku Miroslav Albrecht.