Antidiskriminační zákon má vnést do společnosti rovnost

Praha - Firmy, úřady, školy i poskytovalé různých služeb si budou muset od září dávat větší pozor na diskriminaci. Začíná totiž platit antidiskriminační zákon. Nejvíc by se mohl projevit u přijímacích pohovorů a v zaměstnání. Opřít se o něj budou moct nejen těhotné ženy, ale třeba i muži vyššího věku.

Antidiskriminační zákon má přinést rovné šance v zaměstnání, vzdělávání, bydlení nebo sociálních výhodách. Zmizet by měly inzeráty typu - hledáme muže od 25 do 30 let. Minimální hranici a potřebnou kvalifikaci sice zaměstnavatel stanovit může, maximální ale ne. Všechny ostatní limity musí být jasně odůvodněné. Platit by to mělo ve všech případech. „Nemělo by docházet k tomu, že by se uchazečky dozvěděly: Jste žena, budete chtít rodinu, takže vás nepřijmeme,“ uvedl advokát Kamil Šebesta.

Zaměstnavatel by měl umět prokázat, že má stejná kritéria pro odměňování žen a mužů. Zvyknout si bude muset i na to, že o děti se nestarají jen ženy. „Zkušenost z naší poradny ukazuje, že pokud muž žádá o rodičovskou dovolenou, zaměstnavatel mu ji nechce dovolit,“ poukazuje Alexandra Jachanová Doleželová z Gender studies.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Nerovným přístupem naopak nebude jakékoli omezení pro mladistvé nebo zdravotně postižené. Ovšem výhradně v případech, kdy půjde o jejich ochranu před nebezpečím.

O antidiskriminační zákon se zákonodárci i neziskové organizace přeli víc než tři roky. Kromě nerovného přístupu kvůli rase, zdravotnímu postižení a náboženskému vyznání, zákon chrání i světový názor každého.

Kvůli diskriminaci se bude moci každý bránit u soudu žalobou. Pokud bude v právu, může se dočkat i finančního odškodnění. Podle zákona bude diskriminace tématem hlavně pro ombudsmana, na kterého se lidé mohou bezplatně obracet.

Sexuální obtěžování
Zdroj: ČT24