Na Vysočině si řidiči mohou nechat zdarma zkontrolovat auta

Jihlava - Během preventivní policejní akce Vysočinou na silnicích bezpečně zkontrolují zdarma technici stav provozních náplní, baterie, tlumičů, funkčnost osvětlení a pneumatiky vozidel. Řidiči na Vysočině tak budou mít příležitost nechat si před zimní sezonou bezplatně zkontrolovat stav svých automobilů. Když zjistí závadu, budou si ji moci řidiči nechat odstranit, aniž by jim hrozil postih od policie, uvedl vedoucí pořádajícího Dopravního inspektorátu v Jihlavě Petr Halán.

Preventivní akci pořádají jihlavští policisté za pomoci partnerů už podesáté, letos však poprvé na celém území kraje Vysočina. Poprvé budou mít řidiči příležitost zúčastnit se prohlídky v pondělí v Jihlavě, v následujících dnech pak postupně v Pelhřimově, Havlíčkově Brodě, Žďáru nad Sázavou a také Třebíči.

Špatný stav pneumatik a provozních náplní aut byl v minulých letech nejčastější závadou. „Technický stav automobilů se však postupně lepší. V začátcích akce se našla i auta, která několik let neprošla technickou prohlídkou, a jejich stav tomu odpovídal,“ řekl Halán.

Preventivní akce by podle policistů měla pomoci zvýšit bezpečnost silničního provozu. Mělo by k tomu přispět i to, že dálniční oddělení policie ve Velkém Beranově na Jihlavsku převezme od 1. ledna dohled nad celým úsekem dálnice D1 na Vysočině v délce 93 kilometrů. Počet policistů dálničního oddělení se během roku zvýší na 77, dnes je jich přibližně polovina, uvedl vedoucí jihlavského územního odboru Miloš Trojánek.

Loni se akce zúčastnilo 250 řidičů a letos se očekává větší účast.