ČT: Na kandidátce DS jsou neonacističtí sympatizanti

Praha - Na kandidátce Dělnické strany (DS) pro předčasné volby na podzim 2009 figurují jako tři krajští lídři příznivci neonacistických uskupení. Zjistila to Česká televize. Informacemi se už zabývá ministr vnitra Martin Pecina a uvažuje o tom, že by je přidal k návrhu Nejvyššímu správnímu soudu na zrušení Dělnické strany, materiál chce ministrům předložit 16. září. Předseda strany Tomáš Vandas ale vše označuje za podvrh.

Česká televize má k dispozici fotografie, z nichž vyplývají sympatie kandidátů DS Jiřího Švehlíka, Milana Hrocha a Patrika Vondráka k neonacismu. Švehlíka zachytila fotografie v tričku neonacistické kapely Skrewdriver vedle kytaristy neonacistické kapely Hlas Krve. Na další je zase s praporem v barvách Německé říše. Patrik Vondrák je zase jedním z oznamovatelů neonacistické akce v ulicích židovského města před dvěma lety a Milan Hroch dokonce na fotografii hajluje spolu se členy zakázaného uskupení Národní odpor.

Ministr vnitra Martin Pecina:

„Pokud by se skutečnosti, o kterých mluvíte, ukázaly pravdivé, byly by samozřejmě pro nás argumentem, který bychom chtěli dokládat Nejvyššímu správnímu soudu.“

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

„Je třeba sledovat tendence, zda daná strana proti tomu nějak vystupuje…., aby tito lidé na kandidátky vůbec nevstupovali,“ zdůraznil odborník na extremismus Miroslav Mareš. Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas ale fotografie, které má ČT k dispozici, označil za fotomontáž. „Zcela určitě jde o fotomontáže, protože já mám písemné vyjádření všech už před krajskými volbami,“ reagoval vyjádřením pro ČT Vandas.

Hajlující Milan Hroch
Zdroj: ČT24