Končí jedna z nejtragičtějších vodáckých sezon v historii

Strakonice – V České republice pomalu končí jedna z nejtragičtějších vodáckých sezon v historii. Jen na jihu Čech v letošním roce utonuli dva vodáci. Hasiči vylovili z řek téměř 30 topících se turistů. Podle majitelů kempů i půjčoven lodí poznamenaly sezonu především povodně, ale i nezodpovědný přístup některých příznivců vodních sportů. Jihočeská města už přijímají opatření, k nebezpečným jezům chtějí umístit lana a kruhy. Se sezonou se vodáci na jihu Čech rozloučí v sobotu, kdy uklidí asi 70 kilometrů dlouhý úsek Vltavy pod Lipnem.

Na Otavě ve Strakonicích se v červenci převrátil raft se šesti lidmi. Hasiči a kolemjdoucí sice pět z nich vylovili, jeden muž ale utonul. Koncem června utonul padesátiletý muž ve Větřní na Českokrumlovsku, při sjíždění řeky Opavy se v dubnu utopila mladá žena. Podle hasičů byla letošní sezona jedna z nejnáročnějších v historii. „V letošním roce evidujeme 32 zásahů, což je nárůst zhruba o 80 procent,“ řekl ČT Martin Sviták z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

Na jihu Čech se proto zkouší nový způsob záchrany vodáků z nebezpečných jezů. Nad hranu, kde se jez láme, umístí na obou březích ukotvené ocelové lano, ze kterého se budou moci záchranáři díky posuvnému zařízení spustit po celé jeho délce přímo do vodního válce k topícím se lidem. První takové zařízení, doplněné o záchranné kruhy, bude právě ve Strakonicích.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Na řeky se vydávají stále méně zkušení vodáci

Na řeky se podle instruktorů vydávají stále méně zkušení vodáci. „Jsou lidé, kteří nemají totálně žádný respekt k vodě,“ upozornil instruktor a vodní slalomář Jakub Prüher. Do záchranných prací se tak museli zapojit i někteří majitelé půjčoven lodí. Na horní Vltavě například pomáhali zahraničním turistům, kteří sjížděli řeku při vysoké hladině. „Měli jsme celou sezonu co dělat, abychom je zachraňovali,“ dodala majitelka půjčovny lodí Jana Bláhová.

Strakonický jez pod pivovarem
Zdroj: ČT24