Školákům z Havířova hrozil devatenáctiletý mladík smrtí

Havířov - Devatenáctiletý mladík z Havířova na Karvinsku vyhrožoval prostřednictvím internetu smrtí žákům šestých tříd havířovské základní školy Na Nábřeží. Motiv jeho hrozby zatím není znám. Mladík byl obviněn z trestného činu násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, v krajním případě by mu hrozil rok odnětí svobody. Z policejní cely byl propuštěn a jeho stíhání bude vedeno na svobodě.

Video s výhrůžkami se v úterý 15. září objevilo na serveru youtube a internetovém fóru havířovské základní školy. Zde jej našel jeden z učitelů, řada dětí je však mezitím stačila zhlédnout. Z obou internetových serverů nechali policisté video stáhnout a autora vypátrali během několika hodin.

„Z minulosti jsou známé obdobné případy, které byly podobným způsobem prezentovány a skončily tragicky, proto nejen u žáků tato výhrůžka vzbudila důvodnou obavu. Po prvních výsleších není důvod jeho jednání zcela jasný. Pro tuto chvíli víme, že to byl bývalý žák této základní školy,“ uvedla karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Vedení školy se k celé události vyjadřovat nechtělo.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

České školy zatím vražedné násilí tak, jako školy v zahraničí, nezažily. „Tato (výhrůžná) činnost je nebezpečná právě proto, že se k ní obvykle mohou uchýlit lidé, u kterých se jedná o poruchu osobnosti. V takovém případě nikdy nelze posoudit, zda ten člověk nezačne i reálně něco takového páchat,“ varovala psycholožka Ludmila Mrtvicová.

Vydáno pod