Senátoři z ODS předloží stížnost na Lisabon 29. září

Praha - Senátoři z ODS předloží svou dlouho ohlášenou ústavní stížnost na celou Lisabonskou reformní smlouvu EU v úterý 29. září. Podle jednoho z iniciátorů stížnosti Jiřího Oberfalzera tak dodrží termín, který si stanovili. Kritika za zdržování ratifikace smlouvy je neovlivnila. Soud by měl podle Oberfalzera jasně říct, jestli je Evropská unie mezinárodní organizací, nebo superstátem. Pokud by uznal, že EU směřuje k nějaké formě státu, byl by podle senátora případný převod pravomocí na EU protiústavní. Podle ústavy totiž nelze přenášet pravomoci na jiný stát.

Další spornou otázkou je podle senátorů i postavení Evropského soudního dvora (ESD), který má právo výkladu ustanovení a pravidel EU. Oberfalzer chce vyjasnit, zda by bylo možné prostřednictvím ESD obejít český Ústavní soud. Ústavní soud loni na podzim zkoumal na popud Senátu pouze nejkontroverznější pasáže smlouvy. Soudci tehdy nenašli rozpor s českým ústavním pořádkem. „My budeme poukazovat na jiné rozpory s naší ústavou,“ uvedl již dříve další ze senátorských odpůrců smlouvy Jiří Pospíšil (ODS). Vadí mu, že podle smlouvy rozhodnutí členských zemí EU nesmějí být v rozporu s cíli unie, aniž by tyto cíle byly upřesněny.

Ze zdržování a obstrukcí obviňovali kritiky smlouvy nejen čeští zastánci rychlého přijetí tohoto dokumentu, který má určit pravidla budoucího unijního fungování, ale také evropští politici. Naposledy ve čtvrtek několik členských států EU na summitu v Bruselu kritizovalo Česko za protahování ratifikace Lisabonské smlouvy. Odkládání konce ratifikačního procesu by podle českého kabinetu mělo negativní dopad i na pozici a vliv ČR v rámci EU. Pokud by Česko podle diplomatů smlouvu neratifikovalo do poloviny října, nemělo by prý jistého svého eurokomisaře.

Klaus čeká na irské referendum, které bude 2. října

První stížnost vůči novelám parlamentních jednacích řádů ohledně vázaného mandátu, který podmiňuje souhlas vlády s převodem pravomocí na EU schválením v obou komorách parlamentu, senátoři předložili počátkem září. Podle nich je neústavní, aby parlament tento přenos schvaloval jinou než ústavní většinou. Zatím ale podle Oberfalzera nemají žádnou informaci o tom, kdy se ústavní soudci touto stížností budou zabývat.

I když Lisabonskou smlouvu obě komory parlamentu schválily, prezident Václav Klaus se rozhodl vyčkat na případné vyjádření Ústavního soudu ohledně nového podnětu senátorů. Podobně jako polský prezident Lech Kaczyński čeká také na výsledky opakovaného irského referenda o smlouvě, které bude 2. října. Podpis prezidenta chybí k ratifikaci také v Německu.

Podpis Lisabonské smlouvy
Zdroj: ČT24