Roste počet odpůrců superseverní trasy R35

Jablonec nad Nisou – Další odpůrce má plánovaná rychlostní silnice R35 z Liberce na Hradec Králové. Tentokrát na Jablonecku. Protestují tam proti takzvané superseverní variantě silnice, která by měla vést i Maloskalskem a údolím Jizery. O trase nové a notně již zpožděné rychlostní silnice se má rozhodnout do konce roku.

Čtyřiadvacet tisíc aut denně včetně kamionů pojede denně podle projektantů po rychlostní silnici z Liberce na Hradec Králové a dál na Moravu. Dodnes není jasné, kudy povede – každá ze tří variant má řadu odpůrců. V Rychnově u Jablonce nad Nisou jsou proti tzv. superseverní. Tvrdí, že v kotlině jsou špatné rozptylové podmínky a v zimě se v ní celé dny drží mlhy. „Supersevení varianta je nejdrsnější vůči lidem, přírodě i krajině,“ řekl odpůrce této trasy Petr Hons.

Odpor proti severní trase přes Český ráj trvá již sedm let, naopak superseverní variantu kritizují lidé kratší dobu. Její odpůrci z Rychnova tvrdí, že se dozvěděli o superseverní variantě pozdě. „Máme málo času, protože do konce tohoto roku by se mělo rozhodnout,“ poukázala další odpůrkyně superseverní trasy R35 Andrea Choutková.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Superseverní varianta rychlostní silnice R35 je považována za nejméně pravděpodobnou. Byla by nejdražší a stavebně nejnáročnější. Na čtyřiačtyřiceti kilometrech Pojizeřím a Podkrkonoším projektanti počítají s deseti tunely a čtyřiceti mosty. Přesto se lidé z Rychnova bojí, že když nebudou protestovat, bude superseverní trasa zvolena jako méně kontroverzní. Jejich obavy může trochu mírnit fakt, že severní trasu přes Český ráj už podpořilo Město Semily.

„Z ekonomického, ekologického i dopravního hlediska superseverní varianta propadla,“ uvedl starosta Semil Jan Farský. Se severní variantou počítá také město Turnov, protože pak by R35 fungovala také jako jeho obchvat.

Z hlediska kontroverzí by bylo nejjednodušší postavit jižní trasu přes Mnichovo Hradiště. Ta je ale obzvláště dlouhá, takže by řidiči mohli dlouze zvažovat, zda raději nepojedou po dnešní silnici I/35. Navíc prochází územím Středočeského kraje, který ale se stavbou rychlostní silnice nepočítá.