Topolánek chce písemnou dohodu o Janotově balíčku

Praha – Předseda ODS Mirek Topolánek chce zajistit, aby ve sněmovně prošel Janotův úsporný balíček v nezměněné podobě. Na zítřejším jednání předsedů parlamentních stran a premiéra Fischera proto navrhne písemnou dohodu o tom, že poslanci nebudou navrhovat změny. Po jednání grémia ODS to uvedl šéf poslaneckého klubu strany Petr Tluchoř.

Ten také zopakoval, že balíček sice není podle ODS dostatečný, strana je nicméně ochotna ho beze změn schválit. „Tento balíček sice není ani úsporný, ani protikrizový, ale v současnosti je jedinou možností, jak schválit rozpočet pro příští rok. Jako pozitivum vnímáme, že všechna úsporná řešení jsou pouze krátkodobá,“ uvedla ODS v tiskové zprávě.   

I občanští demokraté mají prý připravenu řadu pozměňovacích návrhů, které mají znamenat úspory v příjmech a výdajích. ODS proto vyzývá všechny demokratické parlamentní strany, aby na středečním jednání s premiérem Janem Fischerem podepsaly dohodu, že podpoří vládní balíček beze změn.  

Také TOP 09 podporuje balíček beze změn 

Strana TOP 09 považuje návrh vlády na snížení rekordního deficitu za rozumný. Je podle ní jedinou možností, jak proplout krizí, proto ho podpoří. „Nepředložíme ani nepodpoříme žádný pozměňovací návrh,“ uvedl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Strana je prý také připravena připojit svůj podpis pod dohodu navrhovanou Topolánkem.    

Kalousek také uvedl, že by ústavní činitelé měli jít příkladem a snížit si platy o pětinu. Vláda navrhuje čtyři procenta, změna ale není součástí úsporného balíčku. Návrhy úřednické vlády jsou podle Kalouska důležité kvůli uklidnění investorů. Mimo balíček předloží TOP 09 poslanecký návrh na snížení stálých i jednorázových příspěvků politickým stranám o 50 procent na příští dva roky. Podle Kalouska by to ušetřilo za tři roky zhruba miliardu korun.    

Na čtvrteční schůzi jsou připraveni podpořit úsporný balíček i lidovečtí poslanci - ti ale dnes uvedli, že pokud bude otevřena diskuze, tak navrhnou změny. Pozměňovací návrhy připravují sociální demokraté, podle Jiřího Paroubka jde totiž nápad Mirka Topolánka proti samotné podstatě parlamentarismu a vláda musí očekávat, že parlament vznese připomínky.

ČSSD bude chtít balíček měnit, možná ho tím pohřbí

Sociální demokracii stále vadí ve vládním protikrizovém balíčku dopady na rodiny s dětmi a důchodce. Rodinám by totiž nově měly klesnout různé příspěvky a neměly by se zvyšovat starobní penze. Sociální demokraté proto chtějí s ostatními stranami jednat o kompromisu. „Pokud dojdeme ke kompromisu ohledně dvou velkých sociálních skupin, rodin s dětmi a důchodců, tak se můžeme dohodnout na čemkoli,“ uvedl šéf socialistů.

Komunisti už vyslali jasný signál, že ani pro ně není dohoda, která by zmrazila jakékoli pozměňovací návrhy, přijatelná. Místopředseda strany Jiří Dolejš si umí představit daňovou progresy u lidí s příjmy nad 80 tisíc korun měsíčně, vyšší příjmy by chtěli komunisté danit 40 procenty. Strana zelených je pak podle svého předsedy připravena podpořit úsporný balíček, chce ale dále jednat s poslanci i s vládou o některých změnách, např. vyšší spotřební daň na fosilní paliva včetně uhlí.

Hrozí proto, že se poslanci zamotají do změn, na kterých se většinově neshodnou. Na jedné straně  bude vládní Janotův balík, na druhé ten z dílny ČSSD. Jazýčkem na vahách tak zřejmě budou znovu přeběhlíci.