Závod luxusních aut Diamond Race podle právníků zákon neporušil

Praha - Účastníci neoficiálního závodu Diamond Race podle právního rozboru ministerstva dopravy neporušili zákon. Po jednání ministerstva a policie to uvedl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Pořadateli akce hrozila až půlmilionová pokuta. „Skutečně podle názoru právníků nemáme šanci někoho za účast na akci Diamond Race trestat,“ řekl serveru Týden.cz šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Zákon, kterým se policie řídila, je ale 12 let starý a ministerstvo přemýšlí, zda by se neměl novelizovat. Média českou policii v souvislosti se závodem kritizovala za nečinnost a srovnávala její přístup s postupem bavorských policistů, kteří luxusní auta zadrželi už pár set metrů za česko-německými hranicemi.

Jenomže česká policie trvá na tom, že neměla zákonné prostředky, jak závod zastavit. Zákon, který by jí to umožnil, prý závodníci neporušili. Policie si také stěžovala, že organizátor akce s ní nekomunikoval a neřekl jí trasu závodu. Proto prý byly rychlé policejní vozy připraveny na všech hlavních výjezdech z metropole a nemohly se soustředit na reálnou trasu aut.

Zástupci ministerstva a policie jednali i o dalším neoficiálním závodu aut s
názvem Berlin Vicerally, který se má Českem prohnat 30. září. V ten den vyrazí drahé sportovní vozy z německého Berlína přes Česko do španělské Barcelony. Tentokrát ale zná policie přesnou trasu. „Tím, že známe trasu, budou opatření razantnější,“ uvedl šéf dopravní policie s tím, že policie nasadí veškerou dostupnou techniku. Akce ale opět není prezentovaná jako závod.

Policisté prý během Berlin Vicerally budou provádět mimo jiné technické
kontroly sportovních vozů a jsou připraveni použít i jeden z paragrafů
zákona, kterým může policie zakázat řidiči jízdu na dobu nezbytně nutnou,
pokud je to ve veřejném zájmu.

Diamond Race 2009
Zdroj: ČT24