Stavba D8 stojí, soud vyhověl stížnosti ekologů

Ústí nad Labem – Dostavba posledního úseku dálnce D8 mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi je znovu ohrožena. Městský soud v Praze dal za pravdu sdužení Děti Země, které tvrdí, že výjimky pro průchod dálnice chráněným územím v Českém středohoří byly vydány nezákonně. Nastává tak další období, kdy na stavbě dálnice budou místo dělníků pracovat výhradně právníci.

Před dvěma lety silničáři slibovali koncert strojů, které v krátké době dokončí důležitou spojnici Prahy s Ústím nad Labem a Drážďany. Nyní stroje stojí po rozhodnutí soudu, podle kterého nejsou platné výjimky povolující stavbu v Českém středohoří. „Proces hodnocení vlivu dálnice D8 na životní prostředí byl nezákonný, protože z něj předčasně vypadly tunelové varianty,“ shrnul soudní verdikt předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Ekologičtí aktivisté, respektive soudní rozhodnutí rozezlilo regionální politiky. „Je to ubližování, je to prodlužování a je to utrácení peněz,“ řekl starosta Lovosic Jan Kulhánek. Protože nestojí D8, dusí se místo přírody v Českém středohoří obyvatelé řady obcí stojících kolem náhradních tras. Lovosice jsou jednou z nich.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Děti Země kritiku odmítají. Důžitější než dálnice je podle nich dodržování zákonů. „Dodržování zákonů je vnímáno jako zdržování a ti, co na nezákonnosti upozorňují, jsou označováni jako potížisté,“ poukázal Miroslav Patrik.

Požadavek Dětí Země, aby dálnice vedla tunelem, se ale nelíbí ani silničářům, podle nichž by se v takovém případě stavba výrazně protáhla. „Pokud bychom na tento návrh přistoupilli, vrátili bychom veškerou přípravu stavby o pět až šest let zpátky,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Místo koncertu strojů se tedy v nejbližší době dá očekávat válka právníků. „Určitě se budeme snažit v co nejbližší době zvrátit rozhodnutí soudu,“ podotkla Vápeníková. Právníci ve službách Ředitelství silnic a dálnic se ale ještě zapotí. Občanská sdružení totiž ještě žádný soudní spor týkající se dálnice D8 neprohrála.