Děkan brněnské veterinární fakulty podepsal plagiát, ale ve funkci zůstává

Brno – V krátké době se v Česku objevil další případ plagiátorství na vysokých školách. Děkan brněnské veterinární fakulty Leoš Pavlata vloni uveřejnil se dvěma kolegy v odborném časopisu článek, který byl z velké části opsán. Akademický senát fakulty však rozhodl, že z funkce odvolán nebude. Pravý autor, který na plagiátorství upozornil, ze školy odchází, protože mu děkan neprodloužil smlouvu. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Pavlata a jeho kolegové zveřejnili vloni v lednu v časopisu Veterinářství článek, na který upozornil autor předlohy a děkanův kolega z fakulty Josef Illek. Soudní znalkyně mu dala za pravdu s tím, že článek není původní, ale z velké části byl opsán z Illkova materiálu.

Děkan před akademickým senátem, který jednal o plagiátorství i o jeho odvolání z funkce, tvrdil, že opisovali jeho spoluautoři, sám je prý autorem jen těch pasáží, které opsané nejsou. Funkci uhájil, Illkovi však neprodloužil smlouvu, takže autor, od něhož trojice práci opsala, z fakulty ve středu odchází. Podle Pavlaty se nejedná o mstu, ale o věcné rozhodnutí.

Brněnský případ plagiátorství je v krátké době už druhým podobným případem na českých vysokých školách. Předešlý se objevil na plzeňské právnické fakultě, kde vyšlo najevo, že proděkan Ivan Tomažič opsal svou disertační práci. Kauza se zřejmě stala jednou z příčin, proč v pátek rezignoval děkan fakulty Jaroslav Zachariáš. Spoluautor autorského zákona Ivo Telec LN řekl, že brněnská kauza je stejně závažná jako plzeňská.

Vydáno pod