Senátoři si stěžují na Lisabon, ÚS projedná návrh přednostně

Brno – Senátoři hlavně z tábora ODS předložili dlouho avizovanou novou ústavní stížnost na Lisabonskou smlouvu o budoucím fungování EU. Hlavním vyslancem, který do Brna přijel protest osobně předložit, je Jiří Oberfalzer (ODS). Ústavní soud (ÚS) by měl zejména posoudit, zda současná podoba smlouvy nezakládá právní podklad pro vznik jakéhosi jediného unijního státu. Tvůrci stížnosti čelí kritice zastánců dokončení ratifikace smlouvy, jejíž odkládání podle nich ohrožuje pozici a vliv ČR v rámci EU. Lidovci dnes na tiskové konferenci předsednictva strany vyzvali senátory, aby k Ústavnímu soudu stížnost nepodávali. Předseda ODS Mirek Topolánek varoval, že ČR by v případě úspěchu stížnosti mohla přijít o pozici eurokomisaře. Ústavní soudci v čele s předsedou Pavlem Rychetským se dnes na svolaném plénu dohodli, že návrh projednají přednostně.

Soud by měl podle Oberfalzera jasně říct, jestli je Evropská unie „mezinárodní organizací, nebo superstátem“. Pokud by uznal, že EU směřuje k nějaké formě státu, byl by podle senátora případný převod pravomocí na EU protiústavní. Podle ústavy totiž nelze přenášet pravomoci na jiný stát. Další spornou otázkou je prý postavení Evropského soudního dvora (ESD), který má právo výkladu ustanovení a pravidel EU. Oberfalzer chce vyjasnit, zda by bylo možné prostřednictvím ESD obejít český Ústavní soud. Výtky a obviňování z obstrukce senátor odmítá.

Senátor Jiří Oberfalzer ve Studiu ČT24:

„Vždycky jsme deklarovali, že chceme, aby posouzení Lisabonské smlouvy Ústavním soudem bylo opravdu důkladné a důsledné. Opravdu nejde o nic méně než o svrchovanost České republiky… Brzy se můžeme, a myslím, že se také dočkáme toho, že budeme muset dělat věci, které sami nechceme…“

Mirek Topolánek dnes po jednání s předsedou Evropské komise Josém Barrosem prohlásil, že chce svou politickou kariéru spojit s osudem Lisabonské smlouvy o reformě EU. Zároveň chce apelovat na senátory ODS, aby nepodávali stížnost k Ústavnímu soudu. „Připadá mi to nesmyslné a opravdu nás tito lidé dostávají do velké izolace…,“ uvedl Topolánek s tím, že s ratifikací smlouvy spojil svou politickou kariéru a nemíní si vzít na odpovědnost to, že by Česká republika byla bez eurokomisaře.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes před novináři vyzval šéfa ODS Mirka Topolánka a vedení této strany, aby odradili „své“ senátory od podání stížnosti na dohodu o reformě EU u Ústavního soudu. Situace s ratifikací smlouvy v ČR začíná být podle Paroubka vážná.

Pro Ústavní soud je senátorský návrh prioritou

Předseda soudu Pavel Rychetský svolal plénum soudu tři hodiny po podání návrhu. Soudci se na něm shodli, že s projednáním návrhu nebudou otálet. Termín, kdy přesně bude návrh projednán, není stále známý. Dnešní rozhodnutí znamená, že soudci nebudou čekat na to, až vyřídí návrhy a stížnosti, které dorazily před ním. O přednostní vyřízení věci mohli požádat soud i senátoři, kteří tak ale neučinili. Návrh bude ve středu přidělen soudci-zpravodaji.

Vláda očekává posun v ratifikaci

Vláda premiéra Jana Fischera po svém dnešním zasedání ústy ministra Štefana Füleho označila předání žádosti na přezkum za důležitý posun v ratifikaci dokumentu. „Jde o krok, který umožní odstranit poslední pochybnosti ohledně souladu Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem a zastaví, jak vláda doufá, domácí i zahraniční spekulace…,“ tlumočil stanovisko kabinetu Füle.

Česko tvoří spolu s Polskem a Irskem unijní státy, které smlouvu zatím nepřijaly. Irové o ní rozhodnou v pátek v opakovaném referendu, podle jeho výsledku se chce zachovat polský prezident. ČR, kde už smlouvu schválily obě komory parlamentu, tak i vzhledem k postoji prezidenta Václava Klause zůstane posledním státem EU, který smlouvu ještě neratifikoval. Pokud by Česko podle diplomatů smlouvu neratifikovalo do poloviny října, nemělo by prý jistého svého eurokomisaře. Čeští politici se navíc neshodli na nominaci konkrétního kandidáta.

Svoboda: Podání stížnosti je obstrukce, která poškozuje zájem ČR

Lidovci dnes na tiskové konferenci předsednictva strany vyzvali senátory, aby k Ústavnímu soudu stížnost nepodávali. „Formálně je pravda, že Ústavní soud nepřezkoumal každý jednotlivý článek této smlouvy, ale fakticky byly v původní stížnosti položeny všechny relevantí otázky a Ústavní soud konstatoval, že smlouva je v souladu s naším ústavním pořádkem,“ řekl předseda strany Cyril Svoboda. Podání stížnosti označil za obstrukci, která poškozuje zájem České republiky a útočí na její dobré jméno v zahraničí. Prezident by měl navíc podle Svobody smlouvu okamžitě ratifikovat: „Prezident republiky nemá co čekat na výsledek voleb ve Velké Británii, na ten má čekat britská královna.“