Dostavba nové liberecko-jablonecké silnice se odkládá

Liberec – Dostavba posledního úseku rychlostního silničního spojení mezi Libercem a Jabloncem na Nisou se odkládá, a to kvůli úspornému státnímu rozpočtu. Stavba za 300 milionů korun je klíčová pro obě města. Řidičům už slouží první tři etapy, které stály 1,5 miliardy korun. Zbylý úsek je ale nejnáročnější a ve stávající podobě také nejnebezpečnější.

Plný zatáček, z nichž každá může skrývat řadu nebezpečí, je poslední úsek silnice mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Serpentiny měla již brzy nahradit čtyřproudá silnice, začátek stavby byl naplánován na příští rok. Zřejmě se tak ale nestane, liberecko-jablonecká silnice je totiž mezi dopravními stavbami, které se kvůli krizi odkládají.

„Vykupujeme pozemky a objekty, vyklízíme staveniště, ale prostředky na zahájení stavby přiděleny nemáme,“ shrnul situaci ředitel liberecké pobočky Ředitelství silnic a dálnic Josef Jeníček.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Serpentiny mezi Kunraticemi a Lukášovem jsou nebezpečné – silnice je úzká a navíc na vozovce chybějí dělící čáry, takže dopravní nehody jsou tam na denním pořádku. Ve špičce se silnice navíc ucpává a projet kritický tříkilometrový úsek tak může trvat i čtvrt hodiny. „Je zde velmi komplikovaná nákladní doprava – nevyhnou se nákladní vozidla,“ upozornil policejní dopravní inženýr Vlastimil Malý.

Část přeložky liberecko-jablonecké silnice I/14 je hotová, stavělo se již od roku 2002. Nejnáročnější úsek si ale silničáři nechali na závěr a teď se zdá, že si na něj řidiči ještě počkají. Původně měla být celá nová silnice hotova v roce 2011. Nyní se termín posunul o dva roky, ale ani to není jisté.