Skoro polovina Čechů si myslí, že vývoj v zemi jde nesprávným směrem

Praha - Situace v České republice se podle 46 procent obyvatel vyvíjí nesprávným směrem, což je nejvyšší číslo od roku 1996. O opaku je přesvědčeno jen 14 procent Čechů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti STEM. Politici by podle průzkumu měli řešit hlavně hospodářskou krizi. Ta je pro lidi důležitější než současná ústavní krize.

Počet lidí, kteří vnímají situaci v zemi negativně, se od počátku roku zvyšuje. Tento trend podle STEMu navíc v posledních týdnech umocnila i politická krize a zejména zrušení předčasných voleb. Průzkum v září dokonce zaznamenal nejvyšší nespokojenost s vývojem dění v Česku za posledních 13 let. Dvě pětiny lidí se navíc domnívají, že Česko „nesměřuje nikam“.

Nejpříznivěji na směřování společnosti nahlížejí voliči ODS, nejskeptičtější jsou naopak komunisté. U všech stran nicméně převládá negativní stanovisko.

Průzkum zjistil, že Češi upřednostňují řešení hospodářské krize před řešením krize ústavní. Ekonomické otázky jsou podle 77 procent Čechů naléhavější. Shodují se na tom lidé všech věkových kategorií i vzdělání.