Vesecká chce znovu otevřít vyšetřování vraždy podnikatele Mrázka

Praha – Nejvyšší státní zastupitelství chce obnovit vyšetřování vraždy podnikatele Františka Mrázka. Jeho vrah se dosud nenašel a policie případ odložila. Podle nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké to ale bylo předčasné - nebyly prý vyhodnoceny všechny důkazy.

„Nebyly, jak jsme zjistili, učiněny všechny důkazy, které mohly být provedeny, nebyly také všechny vyhodnoceny,“ prohlásila Vesecká. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) to zatím nechce komentovat. Právě jeho lidi by ale měli znovu rozjet výslechy svědků a doplnit vyšetřovací verze, podle kterých pátrali. Podle informací ČT mohou sehrát důležitou roli stopy ze Slovenska, které mají detektivové znovu prověřit.

Podnikatel Mrázek byl zastřelen ranou do srdce před sídlem své firmy v Praze 4 v lednu 2006, možná kvůli sporům kolem ústecké Setuzy, kterou ovládal spolu s Tomášem Pitrem. Ten byl odsouzen za daňové delikty na pět let. Z České republiky uprchl a skrývá se v zahraničí. Mrázkovou vraždou se naposledy zabýval právě ÚOOZ, kterému nepomohlo ani to, že měl k dispozici podklady i od kolegů z protikorupčního útvaru včetně spisu Kraktice. Policie případ v květnu letošního roku odložila s tím, že nejpravděpodobnější důvod vraždy byly Mrázkovy podnikatelské aktivity.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Svým majetkem se Mrázek mohl údajně počítat mezi nejbohatší muže českého průmyslu. Spolu s Pitrem a Miroslavem Provodem Mrázek v 90. letech kupoval desítky firem, z nichž údajně vyváděli veškerý majetek do nastrčených společností a vzniklých dluhů se zbavili tím, že je převedli na takzvané bílé koně. Mrázek si svými aktivitami vysloužil pověst kontroverzního podnikatele. Policie jej podezírala z řady trestných činů, včetně objednání vraždy, nikdy však nebyl z ničeho usvědčen.