Policie obvinila ženu, která ve Varnsdorfu propagovala Hitlera

Varnsdorf (Děčínsko) – Mladou ženu, která měla při sobotním pochodu proti Romům ve Varnsdorfu na tričku nápis „Oživte Hitlera. Romové do plynu“, dnes obvinila policie. Za schvalování genocidy jí hrozí až tři roky vězení. Od demonstrace policie předvedla celkem 14 lidí, v neděli uvedla počet o dva nižší. Na příští víkend plánuje ve městě svůj mítink krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Kromě obviněné policie vyšetřuje další tři lidi kvůli podezření ze spáchání trestných činů násilí proti úřední osobě a poškození cizí věci. Dalších deset lidí vyšetřuje kvůli přestupkům proti veřejnému pořádku a občanskému soužití.

V sobotu v podvečer se chtělo několik stovek lidí dostat k Romy obývané ubytovně Sport. Na náměstí se jich sešlo asi 250, k davu se po cestě městem přidávaly další stovky převážně místních obyvatel. Policie nakonec uzavřela všechny ulice vedoucí k ubytovně a protestující zastavila. Shromáždění proti růstu kriminality ve Šluknovském výběžku svolalo bez oficiálního ohlášení neonacistické hnutí Svobodná mládež. Už v pátek prošlo městem také zhruba 500 lidí. 

Ve Varnsdorfu a blízkém Rumburku a Šluknově v posledních měsících roste napětí mezi starousedlíky a Romy. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů údajně zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku v Rumburku.

Vydáno pod