Princ Charles poslal zámku Jezeří miliony, památka nedostala nic

Jezeří – Českou republiku zítra navštíví britský princ Charles se svou chotí Camillou. Následník trůnu navštívil Československo poprvé v roce 1991. Tehdy ho šokoval pohled na zdevastovaný zámek Jezeří na Mostecku, slíbil proto, že na opravu památky pošle miliony korun. Peníze se ovšem záhadně ztratily a na účet nikdy nepřišly. Lidé, kteří se o rekonstrukci Jezeří starají, jsou přesvědčeni, že desítky milionů nakonec posloužily na opravu zahrad pod Pražským hradem. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

Současný místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt pracoval v roce 1991 na zámku jako stavbyvedoucí. „O slibu jsme věděli, slyšeli jsme ho, ale netušili jsme, zda ho princ Charles skutečně naplnil,“ řekl ČT. Společnost pro obnovu Jezeří tehdy založila Nadaci pro obnovu Jezeří a u banky si založila i speciální účet. Peníze na něj ale nikdy nepřišly. Buřt tvrdí, že se s odstupem mnoha let dozvěděl, že velice pravděpodobně dorazily. Tehdy ale podle něj kolovaly informace, že polovina měla jít na obnovu zahrad pod Pražským hradem, polovina zámku.   

Obě památky patří Národnímu památkovému ústavu. Podle jeho mluvčí Zdeňky Kalové ale jeho ekonomové nic o poskytnutí peněz přímo pro zámek Jezeří neví. Při Charlesově druhé návštěvě Prahy v prosinci 1992 sice vznikl Pražský památkový fond, ten měl ale za cíl získávat peníze na opravy pražských památek, s Jezeřím vůbec nesouvisel. O slíbených milionech nic neví ani tehdejší Havlův kancléř Karel Schwarzenberg, který prince Charlese na Jezeří před 19 lety doprovázel: „Nemám o tom nejmenší tušení.“

Rozhovor s Vladimírem Buřtem a Zdeňkou Kálovou (zdroj: ČT24)

Zruinovanému zámku hrozila v roce 1965 kvůli těžbě uhlí demolice. Roku 1988 se ale rozběhly záchranné stavební práce. Intenzivní opravy propukly až po roce 1996, kdy vrátili roudničtí Lobkowiczové zámek státu. „Byly obnoveny všechny krovy, všechny střechy i velká řada stropů,“ potvrdil Buřt. Pro veřejnost byl zpřístupněn i velký padesátiminutový prohlídkový okruh. Do budoucna se plánuje i obnova hudební tradice zámku, část budovy by mohla ve zdevastované krajině sloužit pro Mezinárodní ekologické centrum. Většinu rekonstrukčních prací nyní hradí stát prostřednictvím ministerstva kultury.

  • Audienční pokoj - lovecká expozice na zámku Jezeří zdroj: www.zamek-jezeri.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1512/151134.jpg
  • Zámek Jezeří zdroj: www.zamek-jezeri.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1512/151127.jpg