Volby se blíží - jaké hity volební kampaně strany chystají

Praha – Od včerejška je již jasné, které politické strany se budou v květnových volbách ucházet o přízeň voličů. Volební kampaň se tak rozjíždí na plné obrátky, voliče ještě více než dosud budou poutat volební billboardy a plakáty a stále častěji se také budou na různých místech republiky konat předvolební mítinky. Nicméně každá strana se bude též snažit zaujmout potenciální voliče i jinými než tradičními způsoby. Do popředí se kromě webových stránek jednotlivých stran dostávají i sociální sítě. Kromě toho chtějí na sebe politické strany upozornit i například prostřednictvím hudebních šlágrů, spojením se známými osobnostmi, využitím speciálních dopravních prostředků či vysvětlováním politických témat pomocí maskotů.

Sociální demokracie ovládla volební rétoriku, zatímco ODS zatím vyčkává a svá témata předkládá voličům postupně: Vsadila na pozitivní příběh, podle politologa Jana Kubáčka je ale otázkou, zda se ODS podaří udržet ten pozitivní příběh až do konce kampaně. Kubáček se nicméně domnívá, že voliči chtějí slyšet, jak se skutečně změní jejich život a jak bude řešena každodenní agenda. 

Správnej tým v podání Michala Davida 

Sociální demokracie vstoupila do volební kampaně s mottem „Lepší budoucnost pro obyčejné lidi“. A vsadila na známé osobnosti. Například ústředním hitem předvolebních mítinků bude píseň Můj čas z populárního československého seriálu Sanitka a vítězná hokejová píseň Správnej tým v podání Michala Davida. Kromě populárního Michala Davida se na kampani podílí i hokejista Jiří Šlégr a herečka Kateřina Brožová. 

Sociální demokraté též sází na negativní kampaň proti ODS a TOP 09, v níž využijí modré sanitky a plakáty, které mají kritizovat zdravotnickou politiku ODS a TOP 09. 

Občanští demokraté vsadili na Václava a Marii 

Občanská demokratická strana vytáhla do boje s figuranty  - občany České republiky Václavem Dobrákem a Marii Slušnou, kteří straně pomáhají přiblížit lidem její klíčový povolební úkol: boj s nezaměstnaností. Ten označila za „srdcové eso“ kampaně. Právě dvojice maskotů Marie s Václavem mají občany kampaní ODS provádět. Václav Dobrák je poctivý pracant a Marie je slušná a během kampaně si na sebe vezme více rolí. ODS je zatím jediná strana, která v kampani použije kreslené maskoty. Ostatní strany sázejí raději na živé lidi. 

Kdo je Marie a Václav

„Václav Dobrák poctivě pracuje, platí daně, umí hospodařit, bude se nás hodně ptát,“ charakterizoval Topolánek jednu z figurek kampaně ODS. Marie Slušná bude „hrát“ v předvolební prezentaci strany starostlivou matku dvou dětí, která je dobrá manželka a energická žena. „Zajímá se o dnešek i o budoucnost, nenechá se opít rohlíkem,“ dodal Topolánek.

Autobus Zemanovců či Bobobus – za voliči po silnici 

Zemanovci vyrazili mezi lidi opět s oblíbeným autobusem, s nímž sám Zeman objížděl voliče již ještě jako šéf sociální demokracie. „Kapitán“ Zemanova volebního autobusu Miroslav Šlouf řekl, že dosud přišel na půl milionu korun. Celkové náklady na turné již dříve Zemanovci odhadovali na tři až pět milionů korun. Zemák nebude jediným volebním autobusem. Od Zemana ho okopírovaly představitelky Suverenity Jana Bobošíková a Jana Volfová, které ho nazvaly Bobobus. 

TOP 09 se přibližuje mladým 

Karel Schwarzenberg chce oslovit mladé voliče dobrodružnou hrou v ulicích Prahy. Pomocí GPS se hledají ukryté schránky s částmi příběhů z historie ČR a hlavního města. Cílem akce je vzbudit u mladých lidí zájem o dějiny a politiku. Koncept vymyslel výtvarník David Černý, známý například kontroverzní plastikou Entropa. Navíc existuje  web sKarlem.cz. Stojí za ním lidé, kteří Schwarzenberga podporují, nikdo z nich prý ale není členem TOP 09. 

Speciální webové stránky nabízí i možnost nepřímé komunikace se Schwarzenbergem. Je jí videochat, do nějž mohou lidé posílat své dotazy klasickou elektronickou poštou. Schwarzenberg dotazy jednou za čas zodpoví před kamerou a jeho odpovědi se poté objeví na internetových stránkách.

  • Delegátům zazpíval i Michal David autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1498/149742.jpg
  • Maskoti, kteří budou provázet kampaň ODS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1508/150710.jpg
  • Nový autobus Zemák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1481/148079.jpg
Vydáno pod