Věci veřejné zahájily kampaň výstřelem z děla

Praha - Strana Věci veřejné (VV) dnes v Praze rozjela ostrou část kampaně před sněmovními volbami. Zahájil ji symbolický výstřel z děla směrem ke Strakově akademii, kde je podle předsedy strany Radka Johna líheň politických dinosaurů. Jako symbol úplatkářství VV zvolily tyranosaura, kterého zasadily do zákazové dopravní značky. John doufá, že strana by mohla reálně dostat přes 10 procent hlasů a získat tak 15 mandátů.

Na pódiu v parku na Klárově se sešli regionální lídři Věcí veřejných. John podotkl, že jde o místo pod Hradem, několik kroků od sněmovny a blízko úřadu vlády, které označil za líheň politických dinosaurů. Jmenoval bývalé premiéry ČSSD Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka a ODS Mirka Topolánka.

Zahájení kampaně trvalo zhruba čtvrthodinu. Akci přihlíželi hlavně novináři. Příznivci Věcí veřejných rozdávali stranický časopis, leták s hlavními body programu a balonky. Na fasádě jednoho z opravovaných domů na Kosárkově nábřeží strana na reklamní plachtě uvedla, že je to „Už jen pár kroků k úřadu vlády“. John výstřelem z děla spustil i elektronické počítadlo, které ukazuje v minutách čas do voleb a konce „politických dinosaurů“.

John: Zisk strany připisujeme i negativní kampani konkurentů

Věci veřejné by podle posledních průzkumů volilo osm až devět procent obyvatel, staly by se tedy parlamentní stranou. „Nad deset procent je skvělá síla, to už je 15 poslanců, kteří mohou v Parlamentu mnoho udělat… 15 hlasů už je síla, která zlikviduje přeběhlíky a může zlepšit politickou situaci v zemi,“ řekl ČT John, který je podle průzkumu agentury STEM dokonce nejpopulárnějším politikem. Předseda strany tento průzkum nepřeceňuje, je to podle něho výsledek znechucení lidí politickými matadory. Zisk strany připisuje i negativní kampani politických konkurentů, za kterou jim poděkoval. Na svou kampaň prý strana dá zhruba 10 milionů korun.

Věci veřejné po volbách nepodpoří vládu, která mimo jiné nebude souhlasit se splněním maastrichtských kritérií pro přijetí eura a se sociální a zdravotnickou reformou a která nepřijme protikorupční program a odmítne investice do školství.