Cyklostezka v protisměru už nebude nezákonná

Praha – Ministerstvo dopravy přichází s množstvím legislativních změn, které se týkají cyklistů. Především mají vzniknout nové dopravní značky. Podle ministerstva by tak mělo být cestování na jízdním kole bezpečnější. Potvrzují to i odborníci. Právní oporu mají mít přejezdy pro kola přes silnice, které jsou běžně k vidění například v Německu, ale objevují se také v českých městech. Změna v zákoně má také umožnit cyklistům jezdit některými jednosměrnými silnicemi v protisměru nebo vyjet z vyznačené cyklostezky na souběžnou silnici.

Cyklostezky jsou občas některým cyklistům malé, a proto předjíždějí pomalejší jezdce po souběžné silnici. Dnes jim za to hrozí pokuta, ministerstvo dopravy jim to ale chce umožnit. Zákon už nebudou porušovat také cyklisté, kteří se vydají po vyznačené stezce do protisměrné silnice. Takové cyklostezky dnes sice už fakticky existují, formální oporu v zákoně ale nemají.

Bezpečnost řidičů aut i cyklistů v jednosměrkách nebo v místech, kde hrozí, že cyklista náhle vyjede z cyklostezky, mají zajistit nové dopravní značky.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Podle ministra dopravy se ale řidiči nemusí obávat, že budou moci cyklisté jezdit v protisměru třeba úzkými uličkami v centrech historických měst. „Změny mají hlavně přínos pro projektanty, pro plánovače komunikací, pro města, protože umožní stavební úpravy, které doteď nebyly možné,“ řekl ministr Gustáv Slamečka.

Další značky budou doporučovat způsob odbočování cyklistů vlevo nebo vyznačí konec cyklotrasy. V zákoně se objeví také piktogramový koridor pro cyklisty, který vyznačuje směr jízdy cyklistů na kraji vozovky.

Změna v zákoně je součástí ministerské snahy o podporu cyklistiky. Vyzývá proto také zaměstnavatele, aby vytvořili zázemí pro lidi dojíždějící na bicyklech. „Musíme se zaměřit na vytváření předpokladů, aby lidé měli kde kola zaparkovat, aby se pak měli kde ve firmách nebo úřadech převléct a osprchovat,“ shrnul ministr Slamečka.

Část připravených novinek je součástí novely zákona, která je zatím ve druhém sněmovním čtení. Zbytek zavede ministerská vyhláška, která začne platit letos v létě.

  • Nové značky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1592/159140.jpg
  • Nové značky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1592/159142.jpg
  • Nové značky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1592/159141.jpg