Na 1. máj dohlédne v Praze tisícovka policistů

Praha - Pražská policie se připravuje na shromáždění a pochody, které metropoli čekají v rámci prvomájových oslav. Na pořádek v ulicích bude podle mluvčí pražské policie Ivany Ježkové od sobotního rána dohlížet zhruba tisícovka policistů. Žádná dopravní omezení nebo uzávěrky však policie neplánuje. Některé akce policie vyhodnotila jako rizikové, v Praze se mají sejít stoupenci krajní pravice i levice i příznivci hlavních politických stran.

Podle Ježkové je na území hlavního města na sobotu nahlášeno téměř 20 shromáždění. „Podle toho připravujeme i bezpečnostní opatření. V přímém výkonu služby bude kolem tisícovky policistů. Budou nasazeni policejní psi, koně, vrtulník a na Vltavě budeme mít dva čluny,“ uvedla mluvčí. Policie bude podle ní situaci ve městě monitorovat, doprovázet pochody a reagovat podle aktuálního vývoje. Bezpečnostní opatření podle mluvčí skončí až po ukončení všech nahlášených akcí.

Pravicoví radikálové, anarchisté, komunisté i odboráři

Na náměstí Jiřího z Poděbrad svolala od 10:00 shromáždění k oslavě Svátku práce krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti. Podle pozvánky na jejím webu pořadatelé připravili hudební produkci a vystoupení několika řečníků s projevy. Po jejich skončení strana plánuje pochod po Vinohradské třídě do centra města na Můstek.

Na náměstí Republiky zase od 12:00 pořádá shromáždění Československá anarchistická federace (ČSAF). Anarchisté se následně podle internetových stránek ČSAF vydají tradičně na Střelecký ostrov, kde se v roce 1890 odehrály první oslavy Svátku práce v Praze. Po ukončení se účastníci shromáždění a pochodu mají přesunout na Císařskou louku, kde se má od 13:00 konat již třetí ročník festivalu May Day pořádaného Antifašistickou akcí.

Politické strany obsadí tradiční místa

Většina politických stran letos spojí oslavy 1. máje s předvolební kampaní. Stánky sociálních demokratů Pražané potkají na náměstí Míru, Petřín obsadili jako v minulých letech občanští demokraté a na Výstavišti se tradičně setkají komunisté. Jediní, kdo 1. máj v předvolební kampani vynechali úplně, jsou lidovci.

Odboráři sdružení v Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS) oslaví položením květů svátek 1. máje již o den dříve, tedy v pátek 30. dubna. Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil a místopředsedové Václav Pícl a Radka Sokolová položí květiny k pamětní desce 1. máje, kterou na Střeleckém ostrově v Praze v roce 1990 nechala umístit tehdejší federální odborová konfederace ČSKOS jako symbol místa, kde se konaly první oslavy 1. máje.

Na Střeleckém ostrově se 1. května sešli anarchisté a vyrazili na průvod Prahou.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod