Část vlaků polského regionálního dopravce nejezdí

Varšava – Vleklé finanční problémy polského regionálního železničního dopravce Przewozy Regionalne vyvrcholily dnes zrušením 48 spojů. Kvůli dluhům je na koleje nepustil správce infrastruktury Polskie Linie Kolejowe (PLK), jež je součástí skupiny Polských státních drah (PKP). Przewozy Regionalne naopak do této skupiny již nepatří, vlastnický podíl v dopravní společnosti mají jednotlivá vojvodství.

Původně hrozilo, že dnes nevyjede 150 železničních spojů zhruba ze tří tisíc, nakonec musel dopravce zrušit pouze 48 vlaků kategorie Interregio, jimiž se snaží konkurovat společnosti PKP Intercity zajišťující dálkové spoje. Dva z nich by měly opět jet už zítra. Przewozy Regionalne lákají zákazníky především na nízké ceny. Vlaky Interregio spojují velká města jako je Varšava, Krakov, Poznaň, Vratislav, Katovice nebo třeba Štětín.

Dopravce zkomplikoval cestujícím situaci především tím, že o zrušení řady spojů informoval až na poslední chvíli. Na webu společnosti se informace objevila až dnes. „Definitivní seznam zrušených spojů jsme dostali v pondělí večer,“ zdůvodnil mluvčí společnosti Piotr Olszewski. Lidé, jež si už koupili lístky na vlak Interregio, mohli nakonec cestovat vlakem PKP Intercity.

Samotné PKP Intercity ale hrozí podobné problémy jako její konkurenci. Podle PLK dluží i tato společnost. Pokud se situace včas nevyřeší, mohou v polovině května přestat jezdit i vlaky PKP Intercity. Zástupci PLK a PKP Intercity se mají setkat v příštích dnech. Podle správce infrastruktury dluží PKP Intercity a Przewozy Regionalne celkem 400 milionů zlotých (asi 2,5 miliardy korun.).

Vydáno pod