Řeky se vracejí do svých koryt, trojku hlásí už jen Lanžhot

Brno/Zlín – Hladiny řek, které v uplynulých dnech zvedly vytrvalé deště, dál klesají. Třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, platí z celé České republiky už jen na jediném místě na řece Moravě - v Lanžhotě. Do dnešních 17:00 platil i ve Strážnici, avšak tam voda od čtvrtečního večera klesla o 30 centimentrů, a dostala se tak na druhý povodňový stupeň. Lidé, jež museli z obav před vodou utéci ze svých domovů, se do nich teď začínají vracet. Hasiči na mnoha místech pomáhají s odčerpáváním vody z domů a sklepů.

K normálu se postupně vrací všechny řeky na jižní Moravě. Na některých místech hladiny během noci klesly až o padesát centimetrů. V Lanžhotě by měla řeka na třetím stupni zůstat podle informací Českého hydrometeorologického ústavu až do neděle.

Druhý povodňový stupeň v Jihomoravském kraji už platí jen na dvou místech. Zůstává na něm řeka Dyje v Ladné a Nových Mlýnech. Další dvojku hlásí Zlínský kraj, tentokrát jde o řeku Moravu ve Spytihněvi. Dnes dopoledne na území Česka už stoupala pouze hladina Loučné v Dašicích, kde taktéž stále platí druhý stupeň, dotokem se také ještě zvedaly hladiny dolního Labe, i ty už ale nyní klesají.

Reportáž Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

Největším nebezpečím v jihomoravském regionu jsou nyní průsaky hrází, a to například na Kyjovce či na odlehčovacím kanále Uherský Ostroh - Veselí nad Moravou a v Hodoníně. Hráze jsou proto pod stálým dohledem.

Lidé se vracejí domů a sčítají škody

Slunečné počasí beze srážek, jež má přetrvat celý víkend, dává lidem postiženým povodněmi novou naději. Například v Rohatci, který zasáhly povodně nejvíce, hladina Moravy klesla o 30 centimetrů. Domů se už vrátily i tři rodiny, jejichž evakuaci starosta obce nařídil ve čtvrtek.

V obci se činí také hasiči. Obyvatelé pěti ulic stále mají ve svých domovech vodu. „Nejvíce vody je ve sklepech, v garážích, v přízemních částech rodinných domů,“ popsal starosta Rohatce Miroslav Králík (nez.).

Někde už vodu čerpají od středy, jinde ještě ani nezačali. Ze všech sklepů ji zatím čerpat nelze. Na některých domech se objevují zřetelné praskliny, a tak musí jejich majitelé počkat na povolení statika.