Česku prý stále hrozí návrat dinosaurů do vlády

Praha - Občanská demokratická strana není jednotná, pokud jde o vytvoření středopravicové koalice. Řekl to v Otázkách Václava Moravce vyjednavač za Věci veřejné Vít Bárta. Podle něj část občanských demokratů stále inklinuje ke vzniku velké koalice s ČSSD. První místopředseda ODS David Vodrážka to ale razantně popřel. Vyjednavač za TOP 09 Petr Gazdík doufá, že občanské demokraty sjednotí definitivně volební kongres, který se má konat za čtrnáct dní.

„Stále hrozí velká koalice dinosaurů,“ prohlásil Bárta. „Ale v žádném případě není reprezentována panem Nečasem,“ dodal. Reálnost této hrozby cítí i Petr Gazdík, který vyjednává o nové koalici za TOP 09. Konkrétní jména lidí, kteří o vznik velké koalice usilují, nicméně oba odmítli zveřejnit s tím, že se nechtějí vymezovat vůči svému potenciálnímu vládnímu partnerovi.

Vodrážka ovšem svou stranu brání. O vzniku koalice s ČSSD prý nikdo neuvažuje. „V ODS nevidím jediného člověka, který by byl schopen a ochoten říci, že chce velkou koalici,“ podotkl.

Vodrážka: Jurský park neexistuje

„Já si myslím, že dinosauři vyhynuli už dávno a v ODS se ani za zavřenými dveřmi o velké koalici nemluví.“

Cestu ODS vymezí kongres

S plány ODS do budoucna může zamíchat volební kongres, na kterém se vedení strany zřejmě značně obmění. „Bude velmi důležité, jak bude vypadat nové vedení Občanské demokratické strany. ODS v tuto chvíli nemá předsedu, jsou místopředsedové, kteří už oznámili, že nebudou kandidovat, takže celé vedení se zřejmě výrazně obmění,“ uvedl Vodrážka.

Zároveň podle svých slov čeká diskusi o prioritách ODS v rámci koalice, i když neočekává žádné zásadní změny v trendu. Kongres občanských demokratů se bude konat o víkendu 19. a 20. června v hotelu Clarion v pražských Vysočanech.