Neplodných mužů přibývá, teď se mohou nechat zdarma otestovat

Praha – Dítě ze zkumavky představuje jedinou možnost, jak počít potomka, pro 20 tisíc českých párů ročně. Problémy s neplodností mají stále častěji muži než ženy. Moderní medicína jim ale dává stále větší naději, že se vytouženého potomka dočkají. V rámci mezinárodního měsíce reprodukčního zdraví je teď možné si na některých místech nechat udělat zadarmo a anonymně spermiogram, tedy test, jak si pohlavní buňky každého muže ve schopnosti oplodnit ženské vajíčko stojí.

Jak na tom muži jsou, mohou teď celý červen zjišťovat ve vybraných centrech reprodukční medicíny. „Už po deváté při této příležitosti nabízíme anonymní vyšetření spermatu. Určitě zájem je,“ uvedl vedoucí lékař centra asistované reprodukce v Praze 5 Jan Šulc.

Mužů, kteří mají problém s reprodukcí, přitom rapidně přibývá. Ještě donedávna tvořili zhruba polovinu klientů center asistované reprodukce. Třeba tady v sanatoriu v pražských Hodkovičkách už ale začínají muži převyšovat. „Z posledních 18 zájemců o darování spermií jsme mohli akceptovat pouze dva. Ti ostatní - to nešlo,“ upozornil vedoucí lékař sanatoria reprodukční medicíny Praha-Hodkovičky Tonko Mardešić.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Metody, jak neplodným párům pomoci, se stále zlepšují

Když se přirozenou cestou zplodit dítě nedaří, musí na řadu přijít lékaři a jejich moderní metody umělého oplodnění. Novinkou je teď třeba kamera, která kontroluje vývoj embryí, aniž by se na ně muselo sáhnout a vyndat je z inkubátoru. „My jsme pak schopni vybrat podle obrázků, které máme nasnímané, ta nejluxusnější embrya, která se zavedou ženě do dělohy a žena má větší šanci na to, že otěhotní,“ popsala vedoucí centra asistované reprodukce Ústavu pro matku a dítě Jitka Řezáčová.

Úspěšnost umělého oplodnění závisí mimo jiné i na věku, ve kterém se o ně žena začne snažit. Zatímco u třicetiletých je šance na úspěšné umělé oplodnění zhruba 40procentní, u čtyřicetiletých žen už jen asi 20procentní. Nejčastější poruchou plodnosti žen je špatné zrání vajíček. Oproti mužům ale mají ženy výhodu. Tato porucha je nejsnadněji léčitelná.