Strakonická ODS vyloučila místostarostu Pavla Pavla

Strakonice - Strakonická ODS vyloučila místostarostu města Pavla Pavla. Důvodem prý je, že spolu se starostou Pavlem Vondrysem shánějí podpisy pro svou vlastní kandidátku do podzimních komunálních voleb pod názvem Slušnost a jistoty pro Strakonice. Vondrys kvůli neshodám se současným vedením strakonické ODS odešel před časem do sdružení stejné strany ve Volyni. Strakonická ODS má již vybrané kandidáty, kteří budou usilovat o hlasy v komunálních volbách. Lídrem bude Radek Chvosta, který byl dosud jejím mluvčím a je ředitelem obchodu pro Česko a Slovensko společnosti Linet.

Podle místopředsedy místní ODS Tomáše Hajduška je postup Pavla a Vondryse nepřijatelný. Pavel považuje celou situaci jako důsledek názorových čistek, které se podle něj netýkají jen Strakonic, ale i vyšších míst strany. Uvedl, že žádná oficiální kandidátka dosud neexistuje. Pro vyloučení Pavla bylo 27 členů stranického sněmu, jeden proti a pět se zdrželo hlasování.

Pavel se zabýval sochami na Velikonočním ostrově

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Kromě politiky zná veřejnost Pavla jako experimentátora, který se zabýval zkoumáním možných způsobů transportu těžkých břemen při stavbě monumentálních staveb dávnověku. Zajímal se o objevy Thora Heyerdahla na Velikonočním ostrově a zaujalo jej, jak mohli domorodci pohybovat obrovskými sochami. Postavil několik modelů na ověření svých úvah. V roce 1981 vyrobil s přáteli 20 tun těžký betonový model sochy moai a vyzkoušel, jak s ním lze pohybovat pouze pomocí lan ovládaných malou skupinou osob.

V roce 1986 jej Heyerdal pozval na Velikonoční ostrov, kde experiment zopakoval s původní sochou. K pohybu sochy bylo třeba jen 16 lidí s jedním vedoucím a několik lan. Heyerdalovy předchozí experimenty přitom ukazovaly na potřebu stovek lidí.

Vydáno pod