DSSS obnovila činnost svých stranických hlídek

Ředhošť (Litoměřicko) - Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) dnes poprvé po soudním zrušení Dělnické strany vyslala do ulic občanské hlídky, které dříve nazývala ochrannými sbory. Do Ředhoště na Litoměřicku přijelo sedm členů DSSS. Údajně na žádost místních obyvatel, kteří si nevědí rady s několika romskými rodinami. Konflikt zde na konci května vyústil v hromadnou rvačku.

V Ředhošti se dnes žádný incident neudál. Romové z obce údajně odjeli nebo nevycházeli z domů, členové DSSS proto jen promluvili s několika desítkami místních obyvatel a prošli obcí. Místní lidé prý chtějí pouze klid, členové romských rodin je údajně neustále provokují. V noci 28. května se v hospodě několik místních popralo, DSSS tvrdí, že incident měl rasový podtext. Podle mluvčí litoměřické policie Aleny Romové policisté případ vyšetřují pro podezření z trestného činu výtržnictví, ne jako rasově motivovaný.

Nejvyšší správní soud rozpustil Dělnickou stranu letos 17. února, většina jejích členů proto přešla do DSSS. Soud v rozhodnutí o zrušené DS hodnotil i její ochranné sbory. Uvedl, že se strana snaží jejich prostřednictvím suplovat roli, která přísluší obcím, městské policii či policii. Podle soudu symbolika sborů také evokuje symboliku užívanou hitlerovskými ozbrojenými sbory. Předseda DS Tomáš Vandas činnost sborů pozastavil, na začátku května v reakci na hlídky Věcí veřejných (VV) oznámil, že jejich činnost obnoví. Hlídky VV nějakou dobu před sněmovními volbami působily v Praze, než je strana po kritice stáhla.