Opravená silnice se propadla, neví se kam

Vojnův Městec (Žďársko) – Státní silnice ze Žďáru nad Sázavou do Chrudimi je u Vojnova Městce uzavřena, řidiči budou muset jezdit po objízdných trasách nejméně do poloviny července. Část vozovky se totiž propadla – silničáři zjišťují, kam. Podle ředitelky jihlavské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Marie Tesařové budou první výsledky geologického průzkumu známy na konci týdne.

Silnice nedávno prošla v úseku mezi Krucemburkem a Žďárem nad Sázavou rekonstrukcí. Na podzim se na ní podle Tesařové objevilo poškození zprvu považované za výtluk. Nakonec se ale ukázalo, že je pod vozovkou velká díra. „O co se tam jedná, k tomu jsme se zatím nedopátrali,“ uvedla ředitelka. Podle některých odhadů by pod silnicí mohly být pozůstatky po důlní činnosti.

Oprava úseku dlouhého čtrnáct kilometrů za 170 milionů korun probíhala v posledních dvou letech. Podle Tesařové ale propadnutí části silnice s těmito opravami nesouvisí. „Při nich jsme do podkladu nešli. Objevilo by se to tak jako tak,“ řekla. Náklady na opravu propadlého úseku se předběžně odhadují kolem 4,5 milionu korun.