Pašeřák Palomino si definitivně odsedí 12,5 let ve vězení

Brno – Ústavní soud pro zjevnou neopodstatněnost odmítl stížnost pašeráka drog Dominika Palomina (rozeného Borůvky), který tak s konečnou platností nastoupí k výkonu trestu odnětí svobody v délce 12,5 let. Verdikt padl nedávno bez veřejného jednání. Palomino v rámci své námitky kritizoval českou justici, která prý řádně nedoručila jeho advokátovi informaci o zahájení stíhání, což ztížilo obhajobu. Navíc údajně neměl možnost prostudovat celý vyšetřovací spis. Palomino se podílel na pašování kokainu ve velkém z Jižní Ameriky do Česka, Itálie, Francie a Španělska.

Ústavní soud v postupu české justice nenašel žádnou svévoli ani jinou chybu. „V ústavní stížnosti stěžovatel pouze opakoval to, s čím se obecné soudy relevantním způsobem již vypořádaly ve svých rozhodnutích,“ uvedl v usnesení senát se zpravodajem Miloslavem Výborným.

Podle Krajského soudu v Ostravě a Vrchního soudu v Olomouci pašeráci působili jako organizovaná skupina na mezinárodní úrovni. Využili nejméně pět kurýrů. V letech 2004 až 2006 přiváželi kokain z Venezuely, Ekvádoru i Peru - například naředěný v krabicích s džusem, uložený v kelímcích od kosmetiky nebo napuštěný do látky v konstrukci zavazadla. Podle rozsudku se kurýři pokusili převézt téměř 20 kilogramů drogy.

Nejvyšší trest dostal právě Palomino, který žil od dětství v Ekvádoru a Kolumbii. Proto znal tamní poměry a převoz kokainu prý zprostředkovával a zajišťoval. Navíc se staral o kurýry a platil za ně veškeré náklady spojené s cestou i pobytem v zahraničí. Palomina policie zatkla v roce 2007 na nádraží v Ostravě-Svinově. U sebe měl více než 61 tisíc eur (přes 1,5 milionu korun).