Spor o pozemky pro D11 skončí zřejmě u soudu

Hradec Králové - Spolumajitelka pozemků nutných pro výstavbu dálnice D11 Jaroslava Štrosová pravděpodobně nepodepíše smlouvy o výměně pozemků a bude se soudit. Ještě před týdnem přitom rodina s výměnou souhlasila, stát proto od plánu na vyvlastnění ustoupil. „To nedopadne nijak. Pozemek, který nám nabízejí, je nepřístupný a nečekám, že by to stát nějak vyřešil,“ uvedl nyní právník a syn spolumajitelky pozemků David Štros. Podle svých slov je ale připraven dál jednat. Premiér Jan Fischer v pondělí po jednání vlády ale odmítl jakékoliv další ústupky. Pokud tedy Štrosová smlouvy nepodepíše, vláda obnoví příští pondělí plány na vyvlastňování.

Štrosová by měla podle vládou schválených smluv dostat výměnou jiný pozemek a doplatek podle znaleckého posudku v řádech desítek tisíc korun. Štrosovi se však nechtějí smířit s tím, že k nabízenému pozemku je omezený přístup. „Znova o ničem jiném vláda vyjednávat nebude,“ řekl v pondělí Fischer. Štros ale ČT řekl, že i přes jeho ostré prohlášení věří, že „pozice bude revidovaná a dojde k nějakému ústupku z obou stran“.

Vedle Štrosové se vyvlastnění bude týkat i její sestry Ludmily Havránkové, která jako spolumajitelka nemůže bez souhlasu sestry smlouvy podepsat. Obě ženy se v případě nedohody chtějí obrátit na soud a prokázat, že vyvlastnění není ve veřejném zájmu. Stát by ale musel řešit i jiný problém. V případě vyvlastnění by totiž musel obeslat všech 66 majitelů menších pozemků, kteří také blokují výstavbu. Na seznamu figurují kromě ekologů i vysocí státní úředníci a bývalí politici.

Reportáž Zuzany Maxové a Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Štrosové patří v ostře sledovaném území jen malá část o výměře zhruba 1 400 metrů čtverečních, kterou vlastní společně s Havránkovou. Ta vlastní zbytek pozemků. Se Štrosovou jednají státní úředníci od března. S její sestrou Havránkovou více než 16 let.

Ludmila Havránková
Zdroj: ČT24