Soud zrušil rozhodnutí kraje o D8, našel v něm vážné chyby

Ústí nad Labem - Ústecký krajský úřad se bude muset znovu zabývat odvoláním ekologických organizací proti územnímu rozhodnutí o dálnici D8 na trase přes České středohoří. Soud dnes rozhodnutí úřadu, který zamítl odvolání ekologů proti územnímu rozhodnutí Městského úřadu Litoměřice, zrušil. Stavba dálnice má zpoždění, měla být hotová letos, nejbližší možný termín dokončení je nyní rok 2012 nebo 2013.

V rozhodnutí kraje k odvolání ekologů proti územnímu rozhodnutí o trase dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi soud našel podstatné vady řízení. Prý mohly mít vliv na zákonnost ekology napadeného rozhodnutí. Mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková uvedla, že proti rozhodnutí krajského soudu je možné podat kasační stížnost, o které pak rozhoduje Nejvyšší správní soud. O dalším postupu se kraj rozhodne, až ho obdrží. Po vládě požaduje, aby kvůli dálnici jmenovala zmocněnce nebo prosadila zákony, které možnosti ekologů omezí.

Verdikt soudu zaskočil také Ředitelství silnic a dálnic, které spolu s regionálními politiky opakovaně obviňovalo ekologické organizace, že stavbu dálnice svým odporem blokují. „Ještě jsme tu informaci ani nedostali, slyším ji teď poprvé. Budeme se s tím muset vypořádat a pokud tam byly opravdu chyby, tak zajistit, aby další rozhodování už bylo nenapadnutelné,“ uvedla ředitelka pražského závodu ŘSD Marie Nádvorníková.

Poslední nedostavěný úsek dálnice D8, spojující Prahu s podkrušnohorskou aglomerací a Saskem, je dlouhý 16,4 kilometru. O jeho dostavbu se vedou spory už od konce 90. let, konečná podoba trasy byla schválena v roce 2005 a před třemi lety se začalo stavět. Podle původního plánu měl stát úsek, jehož většina je na území CHKO, zhruba 11,7 miliardy korun.

Vydáno pod