V sobotu se sejde vedení ČSSD, poprvé po volbách - bez Paroubka i Tvrdíka

Praha - Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek ani manažer sociální demokracie pro květnové sněmovní volby Jaroslav Tvrdík se nezúčastní sobotního zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV) ČSSD, které bude první po květnových volbách do dolní komory. Právu to potvrdil úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, informuje server Novinky.cz. Dosud se očekávalo, že Paroubek na zasedání vystoupí a vyjádří se k jeho předpokládanému programu - mimo jiné právě k volbám a stranickému sjezdu.

„Podle mých informací se ze sobotního jednání ÚVV omluvil jak Jiří Paroubek, tak Jaroslav Tvrdík,“ prohlásil podle serveru Novinky.cz bez dalších podrobností Sobotka. Paroubek rezignoval několik hodin po uzavření volebních místností. ČSSD sice volby vyhrála, ale ne s takovým náskokem před ODS, jak sociální demokraté očekávali. Stranu po Paroubkovi začal řídit její statutární místopředseda Sobotka. V ČSSD, která zřejmě skončí v opozici, protože o vládě vyjednávají ODS, TOP 09 a strana Věci veřejné, se následně začalo debatovat, co bylo příčinou volebního výsledku a zda a jak změnit stranickou politiku.

Z předběžné stranické analýzy voleb vyplynulo, že právě Paroubek je jedním z viníků volební porážky levice. Bylo to poprvé, kdy sociální demokraté Paroubkovi přiznali podíl na volebním neúspěchu strany. S analýzou nesouhlasil Tvrdík, který uvnitř ČSSD rovněž čelí kritice za bombastickou, ale nepříliš efektivní volební kampaň.

Paroubek v předchozích vystoupeních před sociálnědemokratickými poslanci a užším vedením strany i v dopise straníkům na rozloučenou označil volby za prohrané. Sociálním demokratům doporučil, aby dál hájili zájmy „obyčejného člověka“ a pokračovali v modernizaci strany. Varoval před personálním zemětřesením. Řekl, že je lepší měnit trenéra než tým.

ÚVV je nejvyšší orgán strany mezi sjezdy. V sobotu by se měl zabývat nejen situací po Paroubkově rezignaci, ale i přípravou podzimních komunálních, senátních a pražských voleb. Novým ústředním volebním manažerem ČSSD pro podzimní volby by mohl být poslanec Jan Hamáček, rozhodne o tom v pátek předsednictvo strany. V sobotu - a pak i v neděli - se bude konat také kongres ODS. Ani ten nepřivítá svého bývalého šéfa. Mirek Topolánek, kterého straníci donutili k odchodu letos na jaře po skandálních výrocích, delegátům kongresu pošle jen písemnou zprávu předsedy strany.

ČSSD
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl