Možní místopředsedové sněmovny: Klasnová, Parkanová či Filip

Praha - Věci veřejné by na pozici místopředsedkyně sněmovny rády viděly svou poslankyni Kateřinu Klasnovou. TOP 09 naopak na post navrhuje bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Návrhy ještě musí schválit devítičlenná skupina vyjednavačů ODS, VV a TOP 09. Informaci přinesl server iDnes.cz. ODS údajně uvažuje o nominaci Václava Mencla na tento post, je také možné, že místopředsednické křeslo obhájí Miroslava Němcová. Výkonný výbor komunistické strany dnes rozhodl, že poslanci KSČM navrhnou do této funkce svého šéfa Vojtěcha Filipa - navzdory tomu, že se vznikající koalice netají tím, že ve vedení sněmovny žádného komunistu nechce.

„Kateřinu Klasnovou zvolili členové našeho poslaneckého klubu v korespondenčním hlasování,“ řekl dnes předseda VV Radek John. Do hlasování podle něj nezasahovali registrovaní příznivci strany, takzvaní „véčkaři“: „Volba byla čistě v režii klubu, stejně jako si klub volí svého předsedu.“ Podle šéfa poslanců VV Josefa Dobeše byla Klasnová na post navržena poměrně jednoznačně. Volba se konala už ve čtvrtek.

Místopředsedkyně VV Klasnová je dlouholetou přítelkyní hlavního sponzora strany a jednoho z vyjednavačů o nové vládě Víta Bárty. Ten je zároveň majitelem rozsáhlé bezpečnostní agentury ABL, jejíž zaměstnanci pracují například jako ostraha supermarketů.

Parkanová svoji kandidaturu jednoznačně nepotvrdila: „Příslušné personální otázky jsme delegovali na pana předsedu (Karla Schwarzenberga).“ Otázkou, koho TOP 09 navrhne na pozici místopředsedy nebo místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, se podle ní bude zabývat poslanecký klub strany, který se má sejít v úterý. Parkanová je podobně jako mnozí další členové TOP 09 bývalá členka KDU-ČSL. Na konci 90. let byla ministryní spravedlnosti, v letech 2007 až 2009 byla ministryní obrany ve vládě premiéra Mirka Topolánka.

Svůj post může obhájit i Němcová

Pokud svůj post obhájí i Miroslava Němcová, vedení sněmovny by se mohlo změnit v „ladies club“. Němcová na víkendovém kongresu ODS kandiduje do vedení strany, hovoří se o ní i jako o možné kandidátce do Nečasovy vlády. Sama by se ale nebránila ani možnosti, že by zůstala ve vedení dolní komory, kde by mohla mít i post předsedkyně. Strana ale údajně uvažuje i o nominaci Václava Mencla.

Komunisté navrhnou Filipa

Poslanci KSČM navrhnou do funkce místopředsedy sněmovny šéfa strany Vojtěcha Filipa. O jeho nominaci dnes rozhodl výkonný výbor strany. Výbor se nezabýval tím, že vznikající koalice žádného člena KSČM ve vedení sněmovny nechce. S tímto prohlášením vystoupil den po volbách lídr ODS Petr Nečas. Komunisté měli místopředsedu sněmovny od roku 2002. V obou volebních obdobích jím byl Vojtěch Filip.