Širší vedení KSČM hodnotilo výsledky voleb do sněmovny

Praha – Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny řešilo i širší vedení KSČM. Komunisté sice jako jediná parlamentní strana neztratila žádného poslance, její volební výsledek byl ale o dvě procenta horší než v roce 2006. „Máme rychlou analýzu, zhodnocení výsledků voleb a postup KSČM v povolebním vyjednávání. Zhodnocení toho, že jsme obhájili 26 mandátů, toho, že jsme ztratili nejméně z politických stran, a také že jsme ztratili část voličů, což se musí kriticky hodnotit, a to bude asi to základní,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle poslance Jiřího Dolejše se straně nepovedlo přilákat k urnám skoro sto tisíc komunistických voličů, z toho zhruba deset tisíc v Praze. „Nám většinou kradla voliče ČSSD, vzhledem k tomu, že její výsledek byl slabší, tak jich asi neukradla příliš. Část mohly nabrat Věci veřejné a část prostě nedorazila k volbám. Měli jsme nižší volební účast,“ shrnul Dolejš.  

Podrobnosti z analýzy komunisté před jednáním ústředního výboru nechtěli zveřejnit. Podle Dolejše ji nejprve musí projednat širší vedení strany. Není ovšem jasné, zda bude dokument zveřejněn alespoň poté. Podle Dolejše jde o dokument určený pro potřeby zasedání ÚV. Šéf strany Filip doplnil, že podrobnější analýza by měla být zpracována zhruba na podzim.  

Komunisté sníží počet místopředsedů na čtyři 

KSČM se rozhodla snížit počet místopředsedů ze šesti na čtyři. Ve funkcích by měli zůstat místopředsedkyně pro ekonomiku Miloslava Vostrá, místopředseda pro zahraniční politiku Jiří Maštálka a místopředseda pro odborné zázemí Stanislav Grospič. Zbylí tři místopředsedové mají skončit, jde o Lea Luzara, Věru Žežulkovou a Josefa Skálu. Nového člena vedení by pak měl zvolit ústřední výbor na mimořádném zasedání příští týden.

Zatím není jasné, kdo zbylé místo obsadí, rozhodnutí strana odložila o týden proto, aby mohly krajské organizace doporučit své kandidáty. Podle poslance Jiřího Dolejše by to měl být někdo, kdo se bude moci práci věnovat na plný úvazek. Ostatní místopředsedové včetně předsedy jsou totiž poslanci českého či evropského parlamentu.    

Komunisté změny v tiskové zprávě zdůvodňují tím, že příprava na podzimní volby tak bude efektivnější. „Nezastírám, že za tím jsou i ekonomické důvody. Tři místopředsedové funkci vykonávají bez nároku na honorář, protože mají poslanecké platy, zbylí jsou placeni stranou,“ podotkl Dolejš.

Místopředseda KSČM
Zdroj: ČT24