Plzeň zavede SMS jízdné pro MHD

Plzeň – V plzeňské městské hromadné dopravě bude možné od září používat SMS jízdenky. Jednotlivé jízdné na 35 minut bude stát 15 korun, oproti lístku z automatu nebo trafiky bude tedy o tři koruny dražší. Zůstane zachována také možnost koupit si jízdenku u řidiče, kterému ale cestující zaplatí hned 20 korun. Zavedení SMS jízdenek schválila ve čtvrtek městská rada. Podobně jako v dalších městech bude možné nastoupit do vozidla až po doručení jízdenky, při případné kontrole bude potřeba ukázat revizorovi SMS od dopravního podniku.

SMS jízdenka bude platit pouze na linkách Plzeňských městských dopravních podniků na území Plzně. Jiní dopravci ji zatím nebudou uznávat, ačkoli jsou zapojeni do systému Integrované dopravy Plzeňska.

Představitelé Plzně očekávají, že se SMS jízdenky rychle rozšíří podobně jako prodej lístků u řidiče zavedený na přelomu let 2007 a 2008. „Od ledna do května 2009 bylo prodáno 50.681 jízdenek a za stejné období roku 2010 to bylo 61.554 kusů, to je nárůst o 21,5 procenta,“ uvedla mluvčí magistrátu Edita Vighová.

Vydáno pod