Na jihu Moravy vznikne dvoukoalice ČSSD s KDU-ČSL

Brno - Na jihu Moravy nejspíš vznikne dvoukoalice ČSSD a KDU-ČSL. Vyjednavači obou stran dnes vyjádřili pevnou vůli se na ní dohodnout. O jiném formátu strany nejednají, řekl dnes po schůzce pěti zástupců z každé strany hejtman Michal Hašek (ČSSD). Padla tak možnost trojkoalice ještě s ODS, v níž by obě menší strany mohly silnější ČSSD kontrolovat. ODS z dosavadní koalice s ČSSD vystoupila. Nesouhlasila s tím, že Hašek kumuloval funkce, stal se i poslancem.

KDU-ČSL vstoupila do jednání se třemi podmínkami. Chce ještě před volbou nových radních zcela dořešit končící proplácení zdravotnických poplatků. Žádá i přehodnocení dvoumiliardového úvěru, který si kraj otevřel u Evropské investiční banky (EIB). Chce také regionální železnici otevřít jiným dopravcům než Českým drahám.

„Ve všech třech podmínkách budeme do konce příštího týdne hledat dohodu,“ řekl ČT po jednání Hašek. Dodal že k poplatkům připraví krajská rada, kterou po odchodu ODS tvoří sedm sociálních demokratů, závěrečný materiál. U regionální železniční dopravy počítá ještě v tomto volebním období přípravu výběrového řízení otevřeného i dalším zájemcům než jen Českým drahám (ČD). Jiní dopravci by mohli začít po kraji jezdit po roce 2015, jak s tím podle Haška počítá současná smlouva s ČD.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Juránek: Probereme doslova a do písmene všechny projekty

U úvěru od EIB obě strany znovu posoudí záměry, které bývalá rada navrhla z půjčky zaplatit. „Probereme doslova a do písmene všechny projekty,“ řekl předseda jihomoravské KDU-ČSL Stanislav Juránek. Podle něj je otázka, zda Jihomoravský kraj potřebuje curlingovou halu, která se měla stavět na Gymnáziu Matyáše Lercha v Brně. Například na silnici Deblín-Lipůvka by se podle něj zase kraj měl pokusit získat peníze odjinud a zbytek případně z půjčky doplatit. „Pak je to otázka některých akcí, které podle nás mohou počkat…., tam jsme se zmínili o archeoparku v Pasohlávkách,“ dodal. Rozestavěné projekty, na které už začal kraj peníze z úvěru čerpat, ale budou pokračovat dál. Jedná se především o silniční stavby.

Brno
Zdroj: ČT24