Bývalý účetní policie dostal třicetiměsíční trest s pětiletou podmínkou

Praha - Za to, že okradl policii o tři miliony korun, si bývalý vedoucí odboru rozpočtu a účetnictví jihomoravské policie Martin Kuděla dnes odnesl od soudu třicetiměsíční trest s pětiletou podmínkou. I když mu za podvod hrozilo až osm let vězení, pomohlo mu, že se udal sám, spolupracoval při vyšetřování a již začal splácet dluh. Miliony, které za dva roky vybral z účtu zaměstnavatele, používal Kuděla na splácení dluhů ze sportovních kurzovních sázek.

U soudu svou tvář skrýval a odmítl také veřejně vypovídat s tím, že se za svůj čin stydí. 41letý Martin Kuděla, bývalý vedoucí odboru rozpočtu a účetnictví jihomoravské policie, se sám přiznal k tomu, že zneužil své funkce a podvodem vybral z policejní pokladny miliony. „Vyhotovil sám celkem 11 faktur od smyšlené společnosti. Zajistil, aby to prošlo účetnictvím a byly mu proplaceny na jeho soukromý účet,“ řekl mluvčí městského státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský.

Od listopadu 2007 do prosince 2009 převedl Kuděla přes neexistující firmu s názvem G práce s.r.o. na svůj účet téměř 3 miliony korun. Na faktury použil falešná razítka a zfalšoval dokonce i podpisy tehdejšího ředitele Břetislava Břečky a jeho náměstka Jaroslava Vaňka. „Tím spáchal trestný čin podvodu a odsuzuje se k trestu odnětí svobody po dobu trvání 30 měsíců, obžalovanému se uděluje trest podmíněně na 5 let,“ prohlásil soudce Martin Vrbík.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Kuděla začal s podvody kvůli sportovnímu sázení

Soud nad Martinem Kudělou také vyslovil dohled. Do podvodů se totiž muž pustil kvůli své vášni - sportovnímu sázení, ze kterého se už začal léčit. „Peníze jsem potřeboval k sázkám na NHL. Začal jsem sázet někdy v roce 2004. Po čase se mi přestalo dařit, a když jsem prohrál úspory a půjčky, napadlo mě, že zkusím zfalšovat faktury,“ řekl při výslechu Kuděla.

Původně hrozilo Kudělovi až 8 let za mřížemi. Za to, že se sám udal, ke všemu přiznal a už také zaplatil policii asi třetinu z dluhu, si vysloužil mírnější trest. „Obžalovaný od začátku trestního řízení spolupracoval při vyšetřování a uhradil nemalou část škody, takže já ten trest budu akceptovat a nemám v úmyslu prozatím podat odvolání,“ konstatoval státní zástupce Michal Fiala.

Kuděla se dnes policii několikrát omluvil s tím, že chce svůj dluh co nejdříve splatit. Ponechal si ale ještě lhůtu na odvolání.

Soud
Zdroj: ČT24