Bízková po složení funkce na ministerstvu zůstane

Praha - Končící ministryně životního prostředí Rut Bízková se dohodla se svým nástupcem Pavlem Drobilem na další spolupráci. Novinářům řekla, že zatím neví, v jaké pozici bude pracovat, ministerstvo ale neopustí. Před nástupem do vrcholné funkce, tedy do jara, zastávala funkci náměstkyně. Zpět se hodlá Bízková vrátit do řad ODS, členství ukončila před třemi měsíci kvůli postu v úřednickém kabinetu.

Své tříměsíční angažmá v čele ministerstva považuje Bízková za úspěšné. Krok vpřed učinilo podle ní ve zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji, když například zprostředkovalo městům možnost čerpat dotace na hromadnou dopravu. Dobře se podle ní rozvíjí i čerpání peněz z programu na zateplování budov a instalaci šetrných zdrojů vytápění Zelená úsporám. Celkem čtyři miliardy ze Zelené úsporám 19. července vyčlení Státní fond životního prostředí na veřejné budovy. Předseda fondu Petr Štěpánek předpokládá, že žádosti na tento obnos bude úřad vybírat tak dva až čtyři dny, protože zájem o podporu z řad obcí a krajů je velký.  

Hned na počátku svého působení na ministerstvu Bízková vydala kladné stanovisko ministerstva k projektu modernizace elektrárny Prunéřov energetické společnosti ČEZ, za což sklidila kritiku ekologických organizací. Dnes uvedla, že šlo pouze o úřední akt. Firma přitom nabídla dobrovolný závazek k úsporám oxidu uhličitého, dobrovolná dohoda je podle Bízkové připravena, podepíše ji možná ale už její nástupce.

Podle ekologické organizace Greenpeace jsou ale ministerstvem stanovené dodatečné podmínky a kompenzace jen obtížně právně vymahatelné. „Ministerstvo také v obdobných případech týkajících se společnosti ČEZ už prokazatelně selhalo - například v rámci projednávání zastaralé modernizace elektrárny Tušimice, jejíž posouzení proběhlo v rozporu se zákony,“ uvedla v tiskové zprávě reagující na bilanci Bízkové mluvčí Greenpeace Lucie Jakešová. Podle Jana Šrytra ze sdružení Ekologický právní servis je Bízkové souhlas s modernizací Prunéřova obrovskou kaňkou, protože není v souladu se standardy a zákonnými požadavky kladenými na moderní nově budované elektrárny.

Poslední zasedání má vláda naplánované na pondělí, nový kabinet prezident Václav Klaus jmenuje v úterý. Drobil je stranický kolega Bízkové, v ekologických kruzích je ale jako právník a podnikatel neznámý.