Bártovi bude dělat náměstka kolega z ABL

Praha - S novými ministry přicházejí také nové tváře na posty náměstků. O největší rozruch se postaral ministr dopravy Vít Bárta (VV), který si vybral svého někdejšího spolupracovníka z firmy ABL Martina Sýkoru a bývalého náměstka ministryně obrany Radka Šmerdu. Sýkora by měl být ekonomickým náměstkem a Šmerda bude mít na starost právní agendu.

Bárta tvrdí, že žádný střet zájmů po nástupu dvou někdejších manažerů ABL do čela ministerstva dopravy nehrozí. „Nedokážu si představit, že by někdo pochyboval o tom, že pokud máte převzít odpovědnost za řízení organizace, že byste se neměl obklopit lidmi, kterým naprosto věříte. V této logice Martin Sýkora byl mým dlouholetým spolupracovníkem a jsem velmi rád, že bez ohledu na určitý mediální tlak, jsem ho přesvědčil, aby tu odvahu sebral a šel se mnou do této funkce,“ řekl Bárta s tím, že jeho bratr vyhlásil v ABL „stop stav“ pro státní zakázky.

Noví ministři spustili personální rošádu

Už od úterý je známé, že bývalý ministr obrany Martin Barták (ODS) bude náměstkem ministra vnitra Radka Johna (VV), což dnes kritizovala ČSSD, které se nelíbí předešlé Bartákovo působení na ministerstvu obrany. Ministr školství Josef Dobeš provedl dvě změny ve vedení úřadu. Prvním náměstkem bude Kryštof Hajn, ředitelem kabinetu Michal Šedivý.

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) jmenoval prvním náměstkem Františka Mikeše (ODS), který tuto funkci vykonával už za ministra Václava Jehličky. Proti Mikešovi se ozvali památkáři z jižních Čech, ve svém působení v samosprávě Českého Krumlova prý památkám spíše škodil než pomáhal. Navíc čelil obžalobě kvůli chybnému čerpání dotací na opravu sportovní haly poničené povodněmi. Je známý odpůrce návrhu Národní knihovny od Jana Kaplického. Besser také rozhodl o tom, že náměstkyní pro památkovou péči, muzea a galerie se stane Anna Matoušková a ekonomickým náměstkem Tomáš Stejskal.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) oznámil, že jeho poradcem bude bývalý slovenský ministr zdravotnictví Rudolf Zajac, kterého za tamní zdravotní reformu kritizovala slovenská levice. Také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg oznámil první personální změny, jeho náměstkem bude diplomat a dosavadní programový ředitel Pražského institutu bezpečnostních studií Jiří Schneider. Schwarzenberg také odvolal náměstka Hynka Kmoníčka.

Na životním prostředí zůstává Bízková

Nový ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) odvolal hned všechny dosavadní náměstky. Náměstkyní zatím jmenoval pouze svou předchůdkyni v ministerském křesle Rut Bízkovou a Ivo Hlaváče, kterého přivedl z bývalého týmu Petra Gandaloviče na ministerstvu zemědělství. Odvolán nebyl pouze náměstek František Korbel, který už předtím odešel na vlastní žádost na ministerstvo spravedlnosti.

Novým prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka se stal výkonný ředitel Mezinárodní obchodní komory Vladimír Šiška, který dříve působil také jako náměstek ministra informatiky a tajemník Hospodářské komory. Náměstkem pro legislativu byl jmenován dosavadní ministr Petr Šimerka. Ve funkci vystřídají dosavadní náměstky Mariána Hoška a Robina Schinka. Pozice náměstků v úřadě se sníží ze tří na dvě. Z ministerstva pro místní rozvoj odešli první náměstek ministra Martin Plachý a náměstek ministra pro legislativu a cestovní ruch Jiří Koliba, a to ještě před dnešním nástupem nového ministra Kamila Jankovského (VV).