Policie chystá o víkendu na silnicích 70 akcí, zaměří se i na autobusy

Praha - Na víkend připravila policie na 70 dopravněbezpečnostních akcí, reaguje tak na vysoké počty mrtvých na silnicích od počátku prázdnin. V neděli se policisté chtějí zaměřit na kontroly zájezdových autobusů vracejících se do ČR, uvedl šéf dopravních policistů Leoš Tržil. Jejich řidiči často nedodržují dobu řízení, při odjezdu autobusů do ciziny se policisté podle Tržila setkávají s tím, že jsou přetěžovány.

Od 1. do 22. července zahynulo na silnicích 80 lidí. Loni přitom za celý červenec zaznamenali policisté 75 obětí nehod. Policie varuje řidiče i před změnou počasí, o víkendu se má citelně ochladit, mohou se vyskytovat bouřky doprovázené přívalovým deštěm. Řidiči by tak měli přizpůsobit rychlost jízdy povětrnostním podmínkám.

„Prázdninové měsíce jsou již dlouhodobě s horšími výsledky. Stoprocentně je pravdou, že pouhá represe nestačí. Veliký důraz a dopad má také vliv médií a fungování správních úřadů,“ uvedl Jindřich Frič z Centra dopravního výzkumu.

Nejčastější příčinou prázdninových nehod je nesprávný způsob jízdy, kam patří například i časté nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, zejména na dálnici. Dalšími příčinami jsou nepřiměřená rychlost, jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění. Velkou negativní roli sehrálo i počasí, doplnil Tržil.

Od začátku prázdnin se podle Tržila stalo už přes 300 dopravněbezpečnostních akcí a 120 několikadenních bezpečnostních opatření.