ČT: Stavba elektrárny v Moldavě byla zastavena kvůli špatnému povolení

Moldava (Teplicko) – Stavbu solární elektrárny v Moldavě na severu Čech ihned zastavit – tak zní rozhodnutí České inspekce životního prostředí, podle které úřady vydaly stavební povolení a územní rozhodnutí nezákonně. Důvodem zákazu jsou neuspokojivé úřední podklady k ochraně životního prostředí i fakt, že sama obec Moldava nemá územní plán. Původním investorem přitom byla společnost Moldava - Srdce Krušných hor, pro kterou pracuje partnerka starosty Jaroslava Poka. Nyní už elektrárnu staví jiná firma s prozatím utajenými akcionáři.

Investor sice obdržel povolení na stavbu solární elektrárny, součástí podkladů ovšem bylo i územní rozhodnutí. Zde inspekce narazila na problém – k rozhodnutí je nutný územní plán, který však obec nemá. Stanovisko ústeckých investorů proto bylo jasné. „Podle našeho názoru bylo povolení vydáno protiprávně a navíc zde nebyly dodány veškeré nezbytné podklady, které se týkají ochrany přírody,“ uvedla ředitelka ústecké inspekce životního prostředí Jana Moravcová.

Stavební povolení vydal městský úřad v Duchcově, tamní zástupci však odmítli na otázky ČT odpovídat. Povolení úřad odevzdal do rukou firmě Moldava – Srdce Krušných hor, jejímž prostředníkem byla také partnerka starosty Poka. I on se však odmítl vyjádřit. Později koupila projekt moldavské společnosti firma Talwin z Chomutova, která má akcie na ručitele. Její vlastníci jsou proto doposud neznámí. V jejím představenstvu však sedí například jeden z tzv. „kmotrů“ ODS Alexandr Novák.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Na stavbu solární elektrárny si posvítí i kraj

Vedení Moldavy už uzavřelo s firmou Talwin smlouvu, podle které by na solární elektrárně mělo později také vydělat. „Za připojení fotovoltaické elektrárny do sítě a za dodávání do elektrické sítě bude obec odměňována,“ dodal místostarosta Moldavy Tomáš Tvrdík. Podivnými podmínkami při udělování povolení se již začal zabývat také krajský stavební úřad.

Vedení firmy Talwin se ke zděděnému dokumentu vyjadřuje zdrženlivě. „My máme právoplatné rozhodnutí a nemáme ani právo ze zákona zpochybnit rozhodnutí státní správy,“ sdělil místopředseda představenstva Ahmad Raad. Kraj má na prošetření případu čas do prosince. Pokud potvrdí porušení zákona, může v krajním případě nařídit i odstranění stavby.

Solární elektrárna
Zdroj: ČT24