Cyklisté opět chtějí Zažít město jinak

Praha – Část pražských Vinohrad se v sobotu uzavře autům a ulice se promění v korza plná pouličních kaváren, restaurací a improvizovaných pódií. Odpoledne se budou muset řidiči obrnit trpělivostí ve velké části města, neboť do ulic vyjede peloton cyklistů. Tradiční cyklojízda, jejíž trasa částečně vede po městském okruhu a severojižní magistrále, bude vyvrcholením tradiční akce Zažít město jinak.

Zažít město jinak je součástí Evropského týdne mobility. Podle Michala Křivohlávka z organizace Auto*Mat, která se na organizaci akce podílí, dlouhodobě stoupá počet lidí, kteří se na ni přijdou podívat, a stejně tak i počet účastníků cyklojízdy. Pořadatelé očekávají, že letos Prahou projede asi pět tisíc cyklistů.

Cyklojízda začne v 16 hodin a pojede po trase:

křižovatka ulic Rumunská a Bělehradská – po magistrále na jih – Na Strži – V Podzámčí – Branická – Michelská – po magistrále na sever na Vinohrady.

„Lidé si osahají, že to jde taky jinak, že to město může žít jinak, ne pod diktátem automobilové dopravy. A to je fantastické,“ řekl místostarosta Prahy 2 Jiří Paluska, proč městská část tuto iniciativu podporuje. Praha 2 je podle něj centrální městská část, která je poznamenaná dopravou skoro nejvíc.